Creixen les trampes dels propietaris per a esquivar la nova llei d’habitatge

Lloguen les vivendes com a temporals quan són habituals o per habitacions a una mateixa família

Un carrer de València / À Punt NTC

El preu de l’habitatge es modera i baixarà a partir de l'any que ve, segons preveu el Col·legi d'Agents Immobiliaris de València, però cal tindre en compte que, actualment, se situa en el nivell màxim des de l'any 2011 i el metre quadrat costa 1.465 euros.

Malgrat això, a la Comunitat Valenciana no frena la compravenda de vivendes, que també marca màxims des de l'any 2007. La demanda estrangera suposa una de cada tres operacions.

Un altre cas és el del lloguer. Creixen les trampes dels propietaris per a esquivar algunes condicions de la nova llei d'habitatge per a protegir els inquilins, que dificulta tirar-los de casa en qualsevol moment. Utilitzen contractes de vivenda temporal, que són il·legals quan realment es tracta d'un ús de vivenda habitual.

La diferència és que amb un contracte d’habitatge habitual, hi ha més limitacions per recuperar la vivenda en cas d’impagament, mentre que en els lloguers d’habitacions o temporals no és tan difícil, explica la presidenta d’Asival, Nora García.

Però fer això en molts casos és il·legal, segons José Ramón Zurdo, director general de l’Agència Ana. Perquè un arrendament siga de temporada i no d’habitatge ha d’haver-hi una causa o motiu. És un tipus de contracte que s’aplica per exemple, a estudiants, que només hi viuen durant el curs acadèmic.

Quan es dona aquesta situació, els inquilins tenen les de guanyar en el jutjat, coincideixen ambdós professionals. Segons García és molt fàcil aconseguir proves que s’hi viu durant tot l’any i que es tracta d’una vivenda habitual, i Zurdo afirma que els arrendats es poden quedar fins a cinc anys si es demostra. 

Una altra trampa que s'ha detectat en grans ciutats és llogar les habitacions a membres de la mateixa família per a vulnerar la llei d’arrendaments urbans, cosa que també és il·legal.

Tant García com Zurdo animen a denunciar tot aquest tipus d’il·legalitats per a poder recuperar els drets com a inquilins. 

També et pot interessar

stats