Credit Suisse rebota un 30% en la borsa després d'aconseguir diners prestats

La borsa espanyola ha obert aquest dijous amb una lleugera recuperació després de les fortes caigudes d'aquest dimecres

Façana del Credit Suisse a Zúric
Façana del Credit Suisse a Zuric / Arnd Wiegmann (Reuters)

Després del pànic, eufòria. Si dimecres va viure la jornada borsària més negra de la seua història, el Credit Suisse ha obert aquest dijous amb una pujada espectacular, del 30,82%, en la Borsa de Valors de Zuric. Un rebot que ha arribat a les poques hores d'anunciar-se que el Banc Nacional de Suïssa (BNS) li farà un préstec de 50.700 milions d'euros per a evitar la fallida financera.

Les accions del banc, el segon més important del país helvètic, havien perdut un quart del valor dimecres, arrossegades per la crisi bancària als Estats Units i la desconfiança generalitzada dels inversors cap al sector financer. En el cas del Credit Suisse, la situació s'havia aguditzat pels pèssims resultats dels comptes en els dos últims anys i una successió d'escàndols. 

Després de rebre sol·licituds insistents per part del banc, el BNS i l'Autoritat Suïssa de Supervisió del Mercat Financer van decidir emetre una declaració conjunta de suport a l'entitat, però sens dubte aquest es va considerar insuficient per a calmar la tempesta. Per això, en plena nit es va anunciar el préstec de l'entitat emissora.

Amb aquests diners, el banc va indicar que farà una recompra per 3.200 milions de dòlars de títols de deute sènior, cosa que li estalviarà el pagament d'interessos en un context alcista dels tipus. Això apunta una estratègia que va més enllà de només previndre qualsevol amenaça de fallida, una possibilitat que era considerada molt improbable entre els analistes, ja que Credit Suisse compleix àmpliament les estrictes regulacions bancàries vigents a Suïssa i la resta d'Europa en matèria de liquiditat i de capital, dirigides a garantir l'estabilitat del sistema.

En el context de la crisi financera del 2008, el banc va ser classificat "d'importància sistèmica" ('too big to fail') per a l'economia suïssa i europea. Això explica la ràpida reacció de les autoritats helvètiques. Els inversors de Link Securities expliquen que l'anunci del Banc Nacional Suís i la petició d'ajuda per part del Credit Suisse pot servir "per a calmar alguna cosa els ànims dels inversors a Europa i propiciar l'obertura a l'alça de les borses d'aquesta regió, encara que la reunió del BCE mantindrà molts inversors a l'expectativa".

La borsa espanyola recupera la tendència alcista

Amb la recuperació del banc suís, la borsa espanyola ha obert aquest dijous amb forts guanys de l'1,92% després de les fortes caigudes que havia registrat la vespra, en una jornada en la qual mantindrà el focus en la reunió del Banc Central Europeu (BCE) que, previsiblement, apujarà els tipus d'interés en 50 punts bàsics.

El principal selectiu espanyol, l'IBEX 35, que ahir es va afonar un 4,37%, en la major caiguda des de novembre del 2021, ha començat la sessió amb una alça de l'1,92%, fins a 8.926,80 punts. Els guanys acumulats l'any pugen al 8,48%.

També et pot interessar

stats