Les Corts proposen més controls al calcer importat

El dictamen també inclou propostes com impulsar la marca Made in Spain i organitzar un gran aparador internacional del sector a la Institució Firal Alacantina

Una treballadora d'una fàbrica de calcer
Una treballadora d'una fàbrica de calcer / Calzados Pitillo

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous per unanimitat el dictamen de la comissió especial d'estudi sobre la millora de la competitivitat de la indústria del calcer, amb gran arrelament a Alacant, per a contribuir a la supervivència d'un sector que està en un "punt crític" per les conseqüències de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna.

Inclou propostes com augmentar els controls en fronteres del calcer importat per a evitar l'entrada de productes en condicions de competència deslleial, impulsar contínuament la marca Made in Spain o organitzar un gran aparador internacional del sector a la Institució Firal Alacantina (IFA).

El dictamen, que s'ha debatut aquest dimecres, tira avant per unanimitat després de huit sessions de compareixences entre març i juny. Tant els grups del govern del Botànic (PSPV-Compromís-UP) com els de l'oposició (PP, Cs i Vox) han mostrat el seu suport a aquestes mesures per a ajudar el futur del calcer valencià.

Plans de formació per a cobrir el relleu generacional

En concret, respecte als models de negoci, es proposen plans "reals" de formació per a cobrir el relleu generacional en el sector, amb un d'un específic per als joves de 16 a 18 anys, campanyes de prestigi amb el suport d'administracions públiques i tractar d'eliminar el treball a casa en el conveni del calcer.

Altres propostes són millorar la formació professional (FP) dual relacionada amb el calcer, deslligant-la de la família tèxtil, potenciar el desenvolupament de hubs tecnològics d'innovació i augmentar tant els salaris com les polítiques de conciliació per a retindre el talent.

També es planteja fomentar les cooperatives i la col·laboració entre grans empreses i pimes i micropimes, així com redefinir l'abast de les convocatòries d'ajudes i agilitzar els tràmits per a la posada en marxa del projecte de centre de referència nacional del calcer en l'IES Sixto Marco d'Elx.

En matèria d'internacionalització hi ha mesures com impulsar acords amb clústers europeus, establir un calendari sobre els tractats de lliure comerç a Europa o crear un canal de comunicació amb el port de València per a estudiar la millora dels costos dels nolis marítims.

També et pot interessar

stats