El Consell torna a ajornar l’aprovació del Patsecova

El pla destinat a ordenar el comerç es troba en la fase final d’aprovació del text, després de cinc anys de tramitació.

Projecte d'Intu Mediterrani
Projecte d'Intu Mediterrani / Intu

Per segona setmana consecutiva, el Consell ha ajornat l’aprovació del Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç (Patsecova), destinat a ordenar el comerç. L’aprovació d’aquest projecte, que s’està tramitant des de fa cinc anys, ja va caure de l’orde del ple del Consell el passat divendres, l’endemà que el Comité Econòmic i Social (CES) l’haja qüestionat en un dictamen emés el 6 de juliol, i així ha sigut també aquesta setmana.

El pla té els informes preceptius favorables i ha sigut sotmés a dos processos de consulta pública fins a arribar a la versió final actual. Tanmateix, el Patsecova no s’ha aprovat tampoc aquesta setmana amb l’argument que el Consell necessita més temps per a estudiar el text final.

A la pregunta sobre si el Consell modificarà el pla en alguns dels aspectes que reclamen els supermercats, la vicepresidenta primera, Mónica Oltra, ha explicat durant la roda de premsa posterior al ple del Consell que ja s’han fet totes les modificacions i que el pla es troba “en la fase final, la de l’aprovació” i que “al llarg de tot l’itinerari s’han assumit moltes al·legacions, també dels supermercats”, ha afirmat la vicepresidenta, que destaca el procés participatiu en l’elaboració del pla.

Per la seua banda, els comerciants integrats en Confecomerç, la Confederació d’Empresaris del Comerç de la Comunitat Valenciana, ja han reclamat a la Generalitat que aprove el pla estratègic del sector. Argumenten que els efectes econòmics de la pandèmia evidencien la necessitat d’ordenar el sector, que ocupa més de 210.000 treballadors i genera un volum de negoci de 24.000 milions d’euros.

També associacions ecologistes i sindicats han manifestat al Consell la urgència perquè s’aprove aquest pla i han exigit al conseller de Política Territorial, Arcadi España, que “defense aquesta norma per a ordenar un sector que s’ha vist sotmés a maniobres especulatives que han portat a una saturació de superfícies comercials, les quals han fet perillar l’estructura del comerç local de proximitat”, ja que el Patsecova entre altres coses, veta els megaprojectes de centres comercials que superen els 120.000 metres quadrats per l’impacte que generen sobre el territori. Aquesta limitació impediria, per exemple, construir a Paterna el macrocentre comercial Intu Mediterrani. A més, amplia els controls sobre els projectes de noves tendes a partir de mil metres.

El Suprem rebutja el recurs de la Generalitat contra el projecte d’Intu Mediterrani

El nou ajornament coincideix amb la decisió del Tribunal Suprem de desestimar un recurs de la Generalitat contra el macroprojecte comercial d’Intu Mediterrani de Paterna. Segons argumenta el Suprem, el recurs no té “fonamentació suficient i singularitzada” i subratlla que la sala, en la resolució de desembre de 2019, va donar contestació “explícita i prou raonada” a la sentència recorreguda en cassació.

La vicepresidenta primera, Mónica Oltra, ha explicat que la Generalitat actuarà d’acord a la sentència i que es retrotrauran les actuacions complint l’ordenament jurídic.

També et pot interessar

stats