El Consell de Ministres aprova l’entrega de 12.690 milions en lliuraments a compte a la Comunitat Valenciana el 2024

Es tracta d’una xifra que ja va avançar el govern central a finals d’any i que suposa un increment del 9% respecte de la quantia del 2023

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Chema Moya (EFE)

La Comunitat Valenciana rebrà 12.690 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte durant l'exercici 2024 després que el Consell de Ministres aprovara este dimarts l'actualització dels lliuraments a compte mitjançant el Reial decret llei de pròrroga de mesures davant els efectes dels conflictes d'Ucraïna i Orient Mitjà. És la xifra més gran de la història i suposa un increment del 8,9% respecte als 11.653 milions d'euros que va rebre la Comunitat Valenciana en concepte de lliuraments a compte el 2023, segons ha informat el govern d'Espanya en un comunicat.

Els lliuraments a compte són la part substancial del sistema de finançament autonòmic i es calculen a partir dels recursos tributaris que s'estima que s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que correspon a cada comunitat autònoma de l'IVA i impostos especials i que l'Estat central avança. El seu càlcul està vinculat a la informació disponible en el moment d'elaboració de l'avantprojecte de llei de pressupostos generals de l'Estat.

Segons va informar la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa després del Consell de Ministres, en total, les comunitats autònomes percebran 134.658 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte, un 8,3% més respecte al volum de les del 2023.

Segons han avançat fons del Ministeri, l'increment dels lliuraments a compte és reflex de la previsió que prosseguisca el creixement econòmic d'Espanya i també és símptoma que les mesures que va desenvolupar el govern per a mitigar les conseqüències econòmiques de la pandèmia i ara de la invasió d'Ucraïna fan efecte per a donar continuïtat a la recuperació i a la creació d'ocupació.

Vora 2.700 milions de la liquidació del 2022

Enguany, a més, es fa la liquidació del sistema de finançament de l'any 2022 i les previsions apunten al fet que la Comunitat Valenciana, per este concepte, percebrà 2.699 milions d'euros. Això significa que disposarà en total de 15.298 milions d'euros provinents del sistema de finançament autonòmic, tenint en compte la devolució dels acomptes per l'ajornament de les liquidacions negatives del 2008 i 2009.

També et pot interessar

stats