La Comunitat Valenciana rebrà 12.647 milions en lliuraments a compte el 2024, un 8,5% més

Juntament amb la liquidació del sistema de finançament del 2022, en total es disposarà de 15.255 milions

La vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)
La vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) / Rodrigo Jimenez (Efe)

La Comunitat Valenciana rebrà 12.647 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte durant l'exercici 2024, un 8,5% més que l’any passat i més que mai en la història, segons ha informat aquest dimecres la vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Aquesta quantia inclou els 91 milions d'euros de la liquidació negativa d'un exercici anterior, que una vegada descomptats deixen un total de 12.555 milions d'euros.

La delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé, ha destacat que es tracta d’una “xifra rècord” i quasi 1.000 milions d'euros més que el 2023. Es tracta d’un “exemple clar del compromís” del govern de Sánchez per “seguir la senda de la millora del sistema de finançament de la Comunitat Valenciana”, ha afirmat. Bernabé també ha demanat que es deixen d’un costat els “discursos victimistes i de confrontació” i que es busquen “fórmules de treball i de consens en comú”, i ha subratllat la importància que el Consell faça un ús “eficient, solidari i igualitari” dels fons perquè arribe a tota la ciutadania per igual.

Els lliuraments a compte són la part substancial del sistema de finançament autonòmic i es calculen a partir dels recursos tributaris que s'estima que s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que correspon a cada autonomia de l'IVA i Impostos Especials i que l'Estat central avança. Es calculen d'acord amb la informació disponible en el moment d'elaboració de l'avantprojecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a l’exercici següent.

En total, les comunitats autònomes rebran 134.658 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte, un 8,3% més que en 2023 i, de nou, la xifra més alta de la història. Un increment que reflecteix la previsió que el creixement econòmic d'Espanya prosseguisca el pròxim exercici. Segons un comunicat d’Hisenda, és també un símptoma que les mesures del govern central per a mitigar les conseqüències econòmiques de la pandèmia i la invasió d'Ucraïna “fan efecte per a donar continuïtat a la recuperació i a la creació d'ocupació”.

Liquidació del 2022

L'any 2024 també s'efectuarà la liquidació del sistema de finançament de l'any 2022, i les previsions apunten que la Comunitat Valenciana percebrà 2.699 milions d'euros. Això significa que disposarà en total de 15.255 milions d'euros provinents del sistema de finançament autonòmic, tenint en compte la devolució dels acomptes per l'ajornament de les liquidacions negatives del 2008 i el 2009.

Sumant la liquidació del 2022 i els lliuraments a compte del 2024, el conjunt de les autonomies de règim comú comptarà amb recursos per un total de 154.467 milions d'euros l'any que ve.

Segons Hisenda, durant el govern de Pedro Sánchez, la Comunitat Valenciana haurà rebut 76.612 milions d'euros, incloent-hi el finançament ordinari i el repartiment dels fons extraordinaris que l'executiu va mobilitzar per a contrarestar els efectes de la covid-19. Un finançament un 47,4% superior al rebut durant el mandat de Mariano Rajoy.

També et pot interessar

stats