El Consell avalarà la compra de la primera vivenda perquè els bancs arriben al 95% de finançament

Sota el lema "Tenim la clau", esta iniciativa està pensada per a "joves que, fins i tot sent solvents per a una hipoteca, moltes vegades no disposen dels estalvis per a cobrir el preu de compra no finançat, més els impostos"

El president, Carlos Mazón, signa un programa d'avals d'habitatge
El president, Carlos Mazón, signa un programa d'avals d'habitatge / GVA

L'Institut Valencià de Finances (IVF) de la Generalitat llança un programa d'ajudes per a avalar la compra d'un primer habitatge que permetrà que les entitats adherides oferisquen als interessats fins al 95% del finançament hipotecari, en lloc del màxim del 80% actual.

Este programa de garanties compta amb una dotació inicial de 20 milions d'euros i la previsió de permetre la compra de quasi mil habitatges per part de "joves" d'entre 18 i 45 anys, sense límit de renda.

Mitjançant estos avals es podran adquirir habitatges amb un preu màxim de 277.000 euros, sense comptar despeses i impostos, tant noves com usades i lliures o VPO.

Els requisits són no disposar d'un altre pis en propietat, ser resident de la Comunitat Valenciana durant almenys dos anys abans de la compra i utilitzar l'immoble adquirit com a domicili habitual.

La signatura del programa s'ha escenificat en un acte al Palau de la Generalitat amb el president, Carlos Mazón, la vicepresidenta i consellera d'Habitatge, Susana Camarero, la titular d'Hisenda, Ruth Merino, i representants de les catorze entitats adherides.

La convocatòria i les normes es publicaran este dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV). Després, els compradors podran acudir a les entitats per a sol·licitar informació i, una vegada tinguen la preaprovació de la hipoteca, s'apuntaran al programa en la seu electrònica de l'IVF, que resoldrà les sol·licituds i es posarà en contacte amb les dos parts.

Obstacle insalvable

Sota el lema "Tenim la clau", aquesta iniciativa està pensada per a "joves que, fins i tot sent solvents i compten amb ingressos suficients per a un préstec hipotecari, moltes vegades no disposen dels estalvis necessaris per a cobrir el preu de compra no finançat, més les despeses i impostos".

Això constitueix una barrera d'entrada per a comprar una primera casa que "en molts casos, es converteix en un obstacle insalvable", ha apuntat Mazón, que ha garantit que els avals tindran "cost zero" tant per als compradors com per a les entitats.

Mazón ha explicat que el programa s'ampliarà en funció de la demanda i ha destacat que compta amb "avantatges" respecte a projectes similars de l'ICO, ja que poden acollir-se compradors amb fins a 45 anys en lloc de 35 i la quantia dels habitatges permesos és superior.

Tramitació ràpida i senzilla

Segons ha explicat el director general de l'IVF, Enrique Montes, la tramitació dels avals serà "ràpida, senzilla i no retardarà la concessió del crèdit".

Cada entitat adherida obrirà el procés progressivament a partir d'este dimecres en funció del que tarde cadascuna a posar-lo en marxa i els requisits per a accedir a les hipoteques els continuaran establint els bancs "d'acord amb els seus criteris".

Preguntat per l'absència d'entitats com a BBVA o Sabadell en el projecte, ha remarcat que es va oferir apuntar-se a totes les que col·laboren amb la Generalitat i algunes van declinar perquè "no entren en esta classe de programes" o per "diferents dificultats", com ara algunes de tipus informàtic.

Catorze entitats adherides

En concret, les entitats adherides són CaixaBank, Santander, Abanca, Caixa Popular, Caixa Ontinyent, Cajamar i les caixes rurals de l'Alcúdia, Benicarló, Algemesí, Nuestra Señora de la Esperanza Onda, Ruralnostra, la Vall San Isidro, Albal i San José de l'Alcora.

També et pot interessar

stats