El Consell ajorna el Patsecova pel qüestionament del Comité Econòmic i Social sobre el projecte

El projecte estrela de la Conselleria d'Economia per a ordenar el comerç veta la instal·lació de grans centres comercials per l'impacte en el territori.

Projecte que l'empresa Intu Eurofunds va presentar al juliol per a Puerto Mediterráneo
Projecte que l'empresa Intu Eurofunds va presentar al juliol per a Puerto Mediterráneo / Europa Press

El govern valencià ha decidit ajornar, almenys una setmana, l'aprovació del Pla d'Acció Territorial Sectorial del Comerç (Patsecova). El Consell anava a donar llum verda aquest mateix divendres al considerat projecte estrela de la Conselleria d'Economia, destinat a ordenar el comerç, però finalment l'assumpte ha caigut de l'orde l'endemà que el Comité Econòmic i Social (CES) l'haja qüestionat en un dictamen emés el 6 de juliol.

El Patsecova, que s'està tramitant des de fa cinc anys, ha rebut al·legacions i crítiques de Confecomerç, les associacions de supermercats i dels centres comercials. També ha provocat malestar entre els mateixos socis del Botànic, especialment el PSPV i Compromís. El projecte és polèmic perquè, entre altres coses, veta els megaprojectes de centres comercials que superen els 120.000 metres quadrats per l'impacte que generen sobre el territori. Aquesta limitació impediria, per exemple, construir a Paterna el macrocentre comercial Intu Mediterrani. El Patsecova, a més, amplia els controls sobre els projectes de noves tendes a partir de mil metres.

Ara, quan ja semblava que el ple del Consell estava a punt de donar-li el vistiplau, es retarda almenys una setmana més després que el CES haja emés un dictamen desfavorable a l'aprovació immediata. L'entitat valora positivament el pla, però proposa revisar-lo per adaptar-lo als dràstics canvis econòmics de consum i socials derivats de la pandèmia de Covid-19. Sí que n'ha avalat l'aprovació el Consell Jurídic Consultiu (CJC).

Durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, la vicepresidenta primera, Mónica Oltra, ha llevat importància a l'assumpte i ha assegurat que l'ajornament de l'aprovació del projecte "entra dins de la normalitat". La també portaveu del govern valencià ha atribuït el retard al fet que la Conselleria d'Economia necessita més temps per a estudiar el text final. El conseller d'Economia, Rafa Climent, ha insistit que el projecte ha de tirar avant com més prompte millor per la importància que té en els àmbits de l'urbanisme, la mobilitat i el canvi climàtic.

També et pot interessar

stats