Per què el conflicte entre Rússia i Ucraïna pot paralitzar la fabricació de cotxes?

Els dos països són líders mundials en l'exportació de pal·ladi i gas neó que són claus per a la fabricació de microxips

Tant Rússia com Ucraïna són països exportadors dels elements necessaris per a la fabricació de microxips
Tant Rússia com Ucraïna són països exportadors dels elements necessaris per a la fabricació de microxips

La indústria automobilística i la tecnològica tremolen per les conseqüències que pot tindre la guerra d’Ucraïna. La preocupació no es deriva tant de la caiguda de les vendes i les exportacions, que en certa manera també acusarà el mercat europeu, sinó de la falta de subministraments per a fabricar els seus productes.

La preocupació radica en els materials que exporten els dos països en conflicte i que s’utilitzen per a la fabricació de microxips, precisament uns elements que ja escassejaven des que ha esclatat la pandèmia i que està causant estralls en algunes indústries, com l’automobilística. De fet, algunes plantes de producció de vehicles han hagut d'aturar en els últims mesos la producció per falta de microxips, com va ocórrer a la fàbrica de Ford a Almussafes.

Rússia és un dels principals proveïdors de pal·ladi del món. Aquest element semblant al platí des d'un punt de vista químic, és bla i mal·leable, però té un punt de fusió molt més baix i és menys dens, el que el converteix en un material òptim per a la manipulació. Ara bé, el pal·ladi és un material que escasseja, de fet, Rússia i Sud-àfrica són dos dels pocs països del món que l'exporten, perquè només està en unes mines determinades.

Actualment, més de la meitat de pal·ladi que es comercialitza al planeta va destinat a la producció dels catalitzadors, el sistema que porten els vehicles de combustió per a evitar les emissions de gasos nocius que s’expulsen pel tub d’escapament. Aquest element és indispensable, no sols perquè els nous vehicles complisquen amb la normativa europea, sinó per a fer competitiva la indústria automobilística, que té a hores d’ara en la reducció dels gasos contaminants una de les seues principals batalles.

El neó, essencial per a fabricar làsers

Ucraïna, per la seua banda, és un dels majors productors del món de gas neó, que s’empra en la fabricació dels làsers amb els quals es fan els microxips. A més, aquest país proporciona als Estats Units el 90% d'aquest gas. Tot i que aquest país no ha trencat les relacions comercials amb Europa ni amb els Estats Units, el fet que es trobe en guerra dificulta les exportacions i pot deixar desproveïts els països compradors.

Així les coses, si la invasió russa en terres ucraïneses s’intensifica i Putin comença a adoptar represàlies comercials per les sancions imposades per Europa, la producció dels microxips es pot ressentir per la falta dels elements per a fabricar-los.

Si finalment això passa, no sols la indústria automobilística, sinó també la dels productes electrònics es podrien veure bloquejades. Els ordinadors, els mòbils o els televisors LCD són altres dels articles electrònics per als quals cal pal·ladi i gas neó. 

També et pot interessar

stats