Confecomerç: “Als comerços no es produeixen els contagis”

El sector del xicotet comerç reclama ajudes directes després d'avançar-se el tancament comercial.

Una dependenta a l'aparador d'un comerç en una imatge d'arxiu
Una dependenta a l'aparador d'un comerç en una imatge d'arxiu

El tancament dels comerços a les 18:00 hores és “la rematada” per a uns negocis que compleixen estrictament totes les mesures de seguretat i que han demostrat tindre un comportament exemplar durant tota la crisi sanitària. Així valoraven en la Confederació d’Empresaris del Comerç, Serveis i Autònoms de la Comunitat Valenciana, Confecomerç CV, l’anunci d’aquesta nova restricció, que avançat aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig.

A través d’una nota de premsa, els comerciants consideren que són mesures “molt dures”, que a més no contribueixen a alleujar la greu situació sanitària, perquè “als comerços no és on es produeixen els contagis”. Apunten que aquesta nova limitació empitjorarà la situació econòmica que travessen els xicotets negocis.

El president de Confecomerç CV, Rafael Torres, ha assegurat que “no s'hauria de deixar cap sector arrere, havent d'adoptar mesures que puguen contindre aquestes restriccions i que permeten mantindre un format tan prioritari per a l'economia local com és el comerç de proximitat”. Torres afegeix que la limitació d'aforament del 30%, sumat a aquest tancament a les 18:00 hores, suposa per a un xicotet establiment “un fort fre a la seua activitat. Serà difícil que es puga recuperar tota aquesta pèrdua de comerç de proximitat tan necessari per a la ciutadania, si no s'actua de manera ràpida”.

L'entitat reclama ajudes directes i fer un full de ruta que contemple ajudes i actuacions per a poder salvaguardar la continuïtat de l'activitat del xicotet comerç. Lamenten que no haja quedat inclòs en cap pla de rescat, com altres sectors, “cosa que suposa un greuge, i són necessàries mesures compensatòries per a poder fer front a aquestes limitacions que representen un greu perjuí per a desenvolupar la seua activitat”.

Denuncien que arrosseguen caigudes que arriben al 60% de facturació, principalment els comerços d'equipament personal, i que representen a la Comunitat Valenciana el 45% del teixit empresarial de pimes, micropimes i autònoms del comerç autonòmic, però també altres activitats comercials.

Sorpresa a les grans superfícies

Més prudents, encara que sorpresos, s’han mostrat a les grans superfícies. L'Associació Nacional Grans d'Empreses de Distribució (Anged) esperarà a conéixer amb detall l’anunci de la restricció d’horaris per a donar la seua valoració, però no han amagat la sorpresa per la “severitat” de tancar a les 18:00 hores.

A pesar d’admetre que, després de l’hoteleria, les grans superfícies comercials estaven al punt de mira, no s'esperaven que la Comunitat Valenciana fora tan restrictiva i es pensaven que s’establiria a les 20:00 hores. Ara per ara, només els comerços i les grans superfícies d’Andalusia tanquen a les 18:00 hores.

També et pot interessar