Els conductors de La Alcoyana convoquen vaga els dies de ple a l'Ajuntament d'Alacant i durant les Fogueres
El comité d'empresa denuncia el "deteriorament greu" del servei i avisa que la parada serà indefinida a partir del 8 de setembre si no s'adopten mesures per a revertir la situació
El comité d'empresa d'Automóviles La Alcoyana ha acordat convocar una vaga coincidint amb la celebració dels plens programats a l'Ajuntament d'Alacant, durant les festes de Fogueres de Sant Joan i de manera indefinida a partir del 8 de setembre. Els conductors protesten pel "deteriorament greu del servei públic de transport gestionat" per esta companyia, segons diuen, "provocat per la inacció de les administracions públiques i la responsabilitat directa de la concessionària". El col·lectiu avança, així mateix, que duran a terme "totes aquelles mobilitzacions que es consideren necessàries davant de la Conselleria de Transports i l'Oficina de Coordinació del Transport d'Alacant (TAM)", segons ha assenyalat el comité en un comunicat.
Els sindicats sostenen que "les contínues pròrrogues del procés de licitació des de l'any 2014, juntament amb la imposició d'un contracte d'emergència en vigor des d'agost del 2024 fins a agost del 2026, clarament insuficient i calculat molt per davall de la demanda real, han generat un col·lapse progressiu i inacceptable del sistema".
Actualment, calcula el comité, el nombre real de passatgers ha superat en més de dos milions les previsions del contracte CE-705 Alacant Metropolità, sense que s'haja reforçat ni la flota ni el personal de conducció. Esta escassetat de recursos "impedeix prestar un servei amb condicions mínimes de qualitat, accessibilitat i seguretat, i afecta directament la ciutadania", argumenta. A esta situació, afigen els representants de la plantilla de La Alcoyana, se suma "un bloqueig institucional que impedeix l'adjudicació d'un nou contracte i frena la renovació necessària d'una flota envellida". Com a exemple, detalla que més del 70% dels vehicles supera els dotze anys i molts arriben als díhuit. "Això compromet seriosament la seguretat tant dels treballadors com dels usuaris", postil·la.
A més, ha continuat el comité, "l'estat de les infraestructures, especialment les parades, és deplorable, incompleix els estàndards d'accessibilitat i vulnera els drets fonamentals de les persones amb mobilitat reduïda".
Apunten a la Conselleria, els Ajuntaments i l'empresa
El comité d'empresa d'Automóviles La Alcoyana assenyala com a "responsables" tant la Conselleria de Transports com els Ajuntaments integrats en el TAM "pel desistiment de funcions i la falta de planificació", així com a la concessionària, "per no haver exigit ni executat les millores necessàries malgrat conéixer els riscos i deficiències del servei". "Exemple d'esta estratègia és la campanya conjunta de MIA Vectalia, l'Ajuntament d'Alacant i el comité d'empresa de MIA, que acusa falsament el transport interurbà d'operar de manera fraudulenta", han argumentat els sindicats, per a després assenyalar que "esta acusació manca de fonament i respon a l'intent de justificar una adjudicació pròxima a la temeritat, orientada a interessos particulars i no a la millora del servei públic".
Per tot això, el comité d'empresa considera que la millor solució per a reconduir la situació actual, que titllen d'"insostenible", és "el rescat de la concessió i la gestió directa del servei públic de transport" perquè, a parer seu, "només així es garantirà un sistema eficient, transparent i orientat a les necessitats reals de la ciutadania". Igualment, reclamen la creació d'un "veritable ens metropolità de transport, amb capacitat tècnica, jurídica i financera que assumisca la regulació efectiva del sistema, garantisca la planificació coordinada del transport públic de passatgers i pose fi a l'actual fragmentació i descontrol". Finalment, anuncia que "mantindrà i ampliarà les mobilitzacions mentre no s'adopten mesures reals i eficaces que garantisquen el dret a un transport públic digne".