La Comunitat Valenciana lidera el dèficit a Espanya amb 750 milions d'euros el primer trimestre

Mentre que dotze comunitats han tancat març amb un superàvit, la Comunitat Valenciana té un dèficit equivalent al 0,61% del PIB i el doble que en el mateix període de l'any passat

Vicent Soler i Mónica Oltra en la presentació dels pressuposts de la Generalitat en una imatge d'arxiu
Vicent Soler i Mónica Oltra en la presentació dels pressupostos de la Generalitat en una imatge d'arxiu / GV

La Comunitat Valenciana ha registrat en el primer trimestre de l'any el dèficit més gran de totes les comunitats autònomes. Són 750 milions d'euros, equivalent al 0,61% del PIB, i el doble que en el mateix període de l'any passat, segons les dades d'execució pressupostària publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Hisenda.

Les comunitats autònomes van aconseguir tancar març amb un superàvit de 220 milions, lluny del dèficit de 2021, gràcies tant a la bona marxa dels ingressos com a les transferències rebudes de l'Estat, entre les quals s'inclouen les corresponents al canvi del sistema d'IVA en 2017.

Només cinc comunitats autònomes han registrat dèficit en el primer trimestre: Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

El dèficit del conjunt de les administracions públiques, llevat de les entitats locals, va ascendir en el primer trimestre a 4.633 milions d'euros, una xifra un 77,8% inferior a la del mateix període de 2021 i que equival al 0,35% del PIB.

Segons les dades d'execució pressupostària publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Hisenda, aquesta correcció del dèficit s'ha produït gràcies a un fort increment dels ingressos, de l'11,6%; així com a una reducció de les despeses, del 2,7%.

Espanya redueix un 67,6% el dèficit

Hisenda també ha avançat les dades d'execució pressupostària de l'Estat fins a abril, que llancen un dèficit de 6.553 milions, un 67,6% menys, la qual cosa equival al 0,5% del PIB.

En termes primaris, és a dir, sense tindre en compte el cost dels interessos del deute, l'Estat va tancar abril amb un superàvit de 1.368 milions, el 0,1% del PIB.

També et pot interessar

stats