La Comunitat Valenciana encapçala la pujada de l'atur al juny, amb 16.279 persones més

La convocatòria de la Generalitat per a contractar auxiliars de platges dispara la inscripció de joves a les oficines de Labora, més de 14.000.

VÍDEO | La Comunitat Valenciana encapçala la pujada de l'atur al juny, amb 16.279 persones més

Juny ha sigut un mal mes per al mercat laboral valencià. La Comunitat Valenciana encapçala la pujada autonòmica de l'atur, amb 16.279 persones més sense faena. També és l'autonomia on més creix la desocupació en termes relatius, un 3,7%, segons les dades facilitades aquest dijous pel Ministeri de Treball. Al conjunt d'Espanya, l'atur puja l'últim mes un 0,1%, fet que en xifres absolutes suposa 5.107 persones parades més que al maig. Bona part de la pujada (14.781 persones) s'ha degut a la inscripció massiva de joves sense treball anterior, que es van presentar a la convocatòria oberta per la Generalitat per a contractar mil auxiliars per a vigilar les platges. S'hi presentaren 22.000 sol·licituds.

Les dades del ministeri mostren també com la província de València, amb 8.751 aturats més, i la d'Alacant, amb 5.781 persones més inscrites a les oficines de treball, són de les tres en què es registra un creixement més gran de les dades.

El Ministeri de Treball ha explicat que l'augment de la desocupació en el col·lectiu sense ocupació anterior està relacionat amb l'oferta pública per a cobrir llocs de treball com a vigilant de plages a la Comunitat Valenciana per a garantir la seguretat davant la Covid-19. Aquesta categoria ha incrementat la xifra d'aturats en 14.781 persones (que suposen el 48% del total nacional).

Pel que fa als sectors econòmics, l'atur ha baixat en indústria (en 887 persones) i en la construcció (en 991). Per contra, creix en el sector agrari, en 2.044, i en el sector serveis (1.260).

Augmenta un 35,33% la xifra de contractes

Durant el mes passat es formalitzaren un total de 102.075 contractes a la Comunitat Valenciana, un 35,33% més que un mes abans. La bona evolució no evita que el creixement de la contractació se situe per davall de la dada del conjunt d'Espanya, on es formalitzaren un 36,32% més de contractes. La comparativa interanual, en qualsevol cas, evidencia encara el fort impacte de la Covid-19 i es tanca amb 83.610 contractes menys, que representen un descens del 45,03%. L'11,03% dels contractes tancats al territori valencià foren indefinits i la resta temporals.

Els contractes cresqueren principalment a la província de Castelló, un 76,87% més que al maig. A Alacant es va registrar un creixement del 38,95% i a la província de València aquest repunt es va situar en un 27,22%.

Durant el mes de juny el mercat laboral va reprendre part de la seua vitalitat. El mes passat, de fet, 206.709 persones havien aconseguit eixir ja d'un dels ERTO que han afectat vora 420.000 treballadors i treballadores valencians.

Nomdedéu: “No hi ha més aturats”

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha matisat en Les notícies del matí les xifres i ha assenyalat que el que ha augmentat és el nombre de persones inscrites en el servei públic d’ocupació. Ha insistit, però, que no s’han destruït llocs de treball, sinó que se n'han creat de nous. “No hi ha més aturats”, ha afirmat Nomdedéu. Tot i reconéixer que les xifres són elevades, també ha recordat que moltes de les noves altes en l’atur són de persones sense una ocupació anterior, relacionant-ho amb l’oferta d’assistents de platja per a menors de trenta anys.

Els sindicats UGT i CCOO han coincidit en la lectura que l'augment de persones inscrites en l'atur té a veure amb l'oferta d'assistents de platja, i creuen que en alguns sectors serà necessari que es perllonguen els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Així mateix, han posat l'ull en la xifra d'atur de les dones, que encara continua sent molt elevada en comparació als homes. Assenyalen que calen mesures urgents per a ajudar aquest sector de població, més afectat sobretot per a ocupar llocs de treball en sectors amb major precarietat laboral.

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) també s'ha pronunciat sobre les dades de l'atur. Ha insistit que, malgrat "l'efecte distorsionador" de les contractacions dels assistents de platja, hi ha hagut un "repunt" respecte al mes anterior i una pujada per damunt de la mitja nacional. La patronal valenciana ha demanat també un pla de reconstrucció que tinga en compte les demandes empresarials, contribuïsca a reactivar l'economia, genere confiança i done flexibilitat a les empreses per a mantindre l'ocupació.

També et pot interessar

stats