La Comunitat Valenciana, entre les autonomies amb els salaris més baixos

Les dones van cobrar 5.344 euros menys de mitjana que els homes el 2017, dades que evidencien la bretxa salarial.

La Comunitat Valenciana, entre les autonomies amb els salaris més baixos
La Comunitat Valenciana, entre les autonomies amb els salaris més baixos

La Comunitat Valenciana es troba entre les autonomies amb salaris més baixos. L'any 2017 el salari mitjà anual a Espanya es va situar en 23.646 euros, mentre que els treballadors i treballadores valencians cobraren de mitjana 21.362 euros. És a dir, 2.284 euros menys que la mitjana espanyola.

Són dades de l'enquesta anual d'estructura salarial que l'Institut Nacional d'Estadística ha fet pública aquest divendres, que mostra que la comunitat autònoma amb el salari mitjà més alt va ser el País Basc (28.204 euros). El més baix va estar a Extremadura (19.672 euros). 

Segons Ismael Sáez, secretari general d'UGT-PV, la diferència de salari dels treballadors i de les treballadores de la Comunitat Valenciana respecte d'altres parts d'Espanya és pel model productiu: "És de poc valor afegit i generador de recursos insuficients perquè els salaris arriben a la mitjana espanyola".

Per això, Sáez és partidari d'un canvi del sistema de finançament que dote la Comunitat Valenciana dels recursos suficients per a "fer les reformes necessàries en matèria de política industrial" que genere una economia "amb més valor afegit".

Bretxa salarial entre homes i dones

L'enquesta de l'INE també revela una considerable bretxa salarial entre homes i dones. A l'àmbit estatal les dones cobraren 20.607 euros enfront dels 26.391 que perceberen els homes, la qual cosa equival a una diferència salarial de 5.704 euros. 

És una diferència entre sexes semblant a la de la Comunitat Valenciana, on el salari de les dones el 2017 va ser 5.344 euros inferior als dels homes. Elles cobraren 18.523 euros anuals i ells, 23.867 euros.

Per sectors, els directors i gerents van ser el grup amb el guany mitjà anual més elevat, una dada que contrasta amb la dels treballadors de l'hostaleria, de 14.540 euros. És a dir, 9.106 euros menys que la mitjana estatal. 

També et pot interessar

stats