La Comissió Europea assegura que vetar el petroli i el carbó russos és "definitivament una opció"

El vicepresident econòmic de l'executiu comunitari afirma que les discussions entre els membres estan en marxa

Un operari en una estació russa d'exportació de gas
Un operari en una estació russa d'exportació de gas / Reuters

La Comissió Europea (CE) ha afirmat aquest dimarts que prohibir les importacions de petroli i carbó de Rússia és "definitivament una opció" per a respondre a les "atrocitats" comeses per les tropes de Moscou a Ucraïna, encara que ha afegit que és necessari aconseguir el "consens" entre les capitals del bloc per a adoptar aquesta mesura.

"Pel que fa a la Comissió Europea, és definitivament una opció, però hem d'aconseguir el consens sobre això entre els estats membres. Les discussions estan en marxa i prosseguiran també aquest dimarts", ha assegurat el vicepresident econòmic de l'executiu comunitari, el letó Valdis Dombrovskis, en declaracions a la premsa a Luxemburg després de ser preguntat per aquesta possibilitat.

Dombrovskis ha fet aquestes declaracions abans de participar en la reunió dels ministres de Finances de la UE (Ecofin) en la qual els Vint-i-set debatran com reforçar les sancions del bloc a Moscou i fins i tot participarà telemàticament el seu homòleg ucraïnés, Serguei Martxenko.

"No vull prejutjar, però hi ha debats sobre el que es pot fer en energia, com amb petroli i carbó, en el costat comercial. Però l'important en aquesta situació és tindre un paquet de sancions fort i creïble a la vista de les atrocitats que l'exèrcit rus ha comés a Ucraïna", ha dit.

Per part seua, el ministre de Finances de França, Bruno Le Maire, en nom del país que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea (UE), ha subratllat que el "principi clau" de les sancions és la "unitat" dels estats membres, perquè és el que garanteix l'"eficàcia i el valor" de les represàlies.

"Crec que hi ha una determinació total de tots els estats membres per a reforçar les sancions i aquest és el punt clau. Preservar la unitat dels Vint-i-set en decidir sancions és absolutament clau", ha insistit.

En qualsevol cas, el ministre francés ha emfatitzat que el seu govern està "obert" a "estendre" les sancions europees per a incloure un veto al petroli i el carbó de Moscou, sempre que siga una decisió unànime entre tots els estats de la UE.

També et pot interessar

stats