La Comissió Europea alerta de nou Espanya per l'alt deute i l'atur

Brussel·les adverteix que persisteix la "segmentació" del mercat laboral entre temporals i indefinits, així com l'elevat atur juvenil

L'elevat deute públic respecte al PIB és superior al nivell precovid
L'elevat deute públic respecte al PIB és superior al nivell precovid / Shutterstock

La Comissió Europea ha alertat Espanya pel seu elevat deute públic, privat i extern i per l'alta desocupació. Unes "vulnerabilitats" que les autoritats comunitàries detecten des de fa anys en l'economia espanyola i que tenen una "rellevància transfronterera".

En les seues recomanacions macroeconòmiques d'enguany, l'executiu comunitari assenyala que el deute de les llars i les empreses es manté en nivells superiors als d'abans de la pandèmia del coronavirus i "excedeixen els nivells de prudència". A més, l'"elevat" deute públic respecte del PIB també és "bastant superior" al nivell precovid.

Això a pesar que tots dos indicadors van tornar el 2021 a les tendències negatives i les previsions apunten al fet que continuaran caient enguany i el que ve, sumat al fet que el compte corrent de la balança de pagaments registra un "xicotet superàvit" i la posició inversora neta ha aconseguit la millor dada des de mitjan dècada dels 2000.

Pel que fa a la desocupació, Brussel·les adverteix que persisteix la "segmentació" del mercat laboral entre temporals i indefinits, així com l'elevat atur juvenil. No obstant això, destaca que "les reformes laborals passades i recents i l'aplicació continuada del pla de recuperació ajudaran a atallar la resta de vulnerabilitats d'Espanya".

Préstecs dubtosos

A més, un altre dels "desequilibris" de l'economia espanyola identificats per les autoritats comunitàries és el nivell de préstecs dubtosos i el risc que plantegen, especialment en els sectors amb un alt consum energètic i els colpejats anteriorment per la crisi de la covid-19, com el turístic.

També et pot interessar

stats