Brussel·les rebaixa 1,6 punts, fins al 4%, la previsió de creixement d'Espanya i estima una inflació anual del 6,3%

La Comissió Europea anticipa que el creixement s'accelerarà a partir de juny, gràcies al turisme, el pla de recuperació i la reactivació del consum privat i, al mateix temps, es moderarà la inflació, que caurà a l'1,8% el 2023

La seua de la Comissió Europea a Brussel·les en una imatge d'arxiu
La seu de la Comissió Europea a Brussel·les en una imatge d'arxiu / Yves Sherman (Reuters)

La Comissió Europea (CE) ha rebaixat fins al 4% (1,6 punts menys) la previsió de creixement econòmic d'enguany per a Espanya i fins al 3,4% (un punt menys) la de 2023, per l'impacte de la guerra d'Ucraïna i la pujada de preus.

La CE ha elevat, a més, la projecció d'inflació per al país al 6,3% de mitjana el 2022 i a l'1,8% el 2023, enfront del 3,6% i l'1,1% estimats, respectivament, el febrer passat, segons recullen les seues previsions macroeconòmiques de primavera.

Les estimacions sobre el producte interior brut (PIB) espanyol de l'executiu comunitari són lleugerament inferiors a les projeccions del govern espanyol, que preveu un augment del 4,3% enguany i del 3,5% el pròxim, però superior al creixement del 2,7% que Brussel·les preveu per al conjunt de l'eurozona, després de rebaixar 1,3 punts les estimacions inicials, que apuntaven a una expansió en el conjunt de l'economia europea del 4%.

"S'espera que la recuperació econòmica continue a Espanya malgrat les pertorbacions creades per la guerra d'agressió russa contra Ucraïna. Les inversions del pla de recuperació i resiliència i la recuperació del sector turístic està previst que donen suport al creixement econòmic en l'horitzó de les previsions", afirma la Comissió en el seu informe.

L'executiu comunitari anticipa una acceleració del creixement a partir del tercer trimestre, gràcies al turisme, les inversions del pla de recuperació i una certa reactivació del consum privat, per damunt de la constricció del primer i segon trimestre, en què l'economia només ha avançat un 0,3% i un 0,1% per les pertorbacions de la guerra i la inflació.

La inflació es moderarà a mitjans d'any

Brussel·les preveu que la pujada dels preus comence a moderar-se a mitjan any "ajudat" per les mesures del govern espanyol, com els descomptes al carburant o el límit al preu del gas, i situa la taxa d'inflació en el 6,3% per a enguany, però en l'1,8% per al vinent. Al conjunt de la UE anticipa que els preus pujaran de mitjana entre el 6,1% (eurozona) i el 6,8% (UE).

Per a l'exercici de 2023, l'executiu comunitari considera que el creixement del PIB serà del 2,3% tant a la zona euro com en els Vint-i-set, mentre la inflació es moderarà fins al 2,3% i el 3,2%, respectivament. 

Milloren les previsions en desocupació i deute públic

Pel que fa a la desocupació a Espanya, la Comissió ha destacat que està en el seu nivell més baix des de 2008 i millora les previsions per al futur: prediu que la taxa d'atur baixarà al 13,4% el 2022 i al 13% en 2023, nou dècimes menys del que s'estima per a l'estimat al novembre.

La CE també preveu que Espanya rebaixe el dèficit públic fins al 4,9% del PIB enguany, tres dècimes menys de les previsions fetes al novembre, i al 4,4% el 2023, dues dècimes més. Pel que fa al deute, estima que baixarà al 115,1% del PIB enguany i al 113,7% el pròxim, cotes més baixes que les anticipades al novembre.

També et pot interessar

stats