Comencen les inspeccions per a garantir el sou legal de les treballadores de la llar

Els contractadors tenen fins a finals de mes per a posar al dia les retribucions del personal domèstic.

Una treballadora de la llar
Una treballadora de la llar / À Punt NTC
Albert Alonso
28 de març 2021 - 16:23

El treball a la llar és un dels més feminitzats. Només un 15% de les 600.000 persones que integren el sector són homes. Però també és un dels més precaris. Per això, els contractadors tenen fins al 31 de març per a comunicar telemàticament a la Tresoreria de la Seguretat Social que compleixen les noves retribucions. En cas contrari, els tècnics de la Seguretat Social passaran a l’acció, tot i que, segons la professora de Dret del Treball a la Universitat de València Dolores García, només controlaran el salari: "La campanya no és tant per a regularitzar les treballadores de la llar que no estan donades d'alta sinó per a regularitzar les bases de cotització. És a dir, que s'arribe al nivell de salari mínim interprofessional".

Una xifra que concreta l'advocat José Domingo, de Domingo Monforte Advocats: "uns 950 euros mensuals en 14 pagues o, si són 31,36 euros al dia i per hores externes, 7,43 euros". Dolores García afig que el salari no obliga el contractador a donar el treballador d’alta, perquè es pot arribar a un acord si fa menys de 60 hores al mes. D'aquesta forma, seria la treballadora mateixa la que es donaria d'alta en la Seguretat Social i seria a ella a qui li correspondrien les obligacions.  

Ara bé, els controls es troben amb un impediment: la inviolabilitat del domicili. Un fet que segons Dolores Jacinto, secretaria d’Aiphyc, posa les treballadores domèstiques contra les cordes: "Perquè entre una inspecció de treball a veure quines condicions té la treballadora han de tindre una orde judicial, i per això ha de ser la treballadora mateixa qui denuncie". Un fet quasi impossible en temps de pandèmia, quan segons Dolores Jacinto, moltes fa mesos que estan sense faena i sense ajudes: "És una situació insostenible. Ni tan sols van rebre resposta del SEPE, que no sabia com calcular quin percentatge era el que tocava a aquestes companyes perquè treballaven en diferents cases".

La realitat és que, a partir d'abril, no haver posat al dia el sou del personal de neteja pot suposar multes que van des de 625 euros fins a més de 180.000.

També et pot interessar

stats