Comencen a collir la sal a Santa Pola, un procés artesanal amb què se n'arrepleguen vora 100.000 tones

La sal de les salines de Santa Pola es destina, sobretot, al consum alimentari i local

Una muntanya de sal a les salines de Santa Pola (Baix Vinalopó) / À Punt NTC

Comencen a collir la sal a Santa Pola (Baix Vinalopó). Des del final d'agost fins al principi d'octubre se n'arreplegaran unes 100.000 tones, gràcies a un procés artesanal basat en l'evaporació de l'aigua del mar. És una sal d'alta qualitat que es destina, sobretot, al consum alimentari i local.

La manera d'extraure la sal a les salines de Santa Pola és una labor mil·lenària complexa. Cada dia se n'extrauen 5.000 tones. Una tradició heretada de l'imperi romà i que des del 1900 fa l'empresa familiar Bras del Port. "Aquí tenim a la vista la sal quan hem buidat la llacuna amb la salmorra que queda damunt. La buidem, la deixem secar un parell de dies i ja queda llesta per a fer la collita", explica Teresa Ferrández, portaveu de Bras del Port,

Són 2.500 hectàrees de llacunes, convertides en parc natural. Ací l'aigua del mar es concentra i cristal·litza, per a produir una sal de primera qualitat. El procés té lloc en un hàbitat de gran valor ecològic i paisatgístic, però també molt sensible al canvi climàtic. "Encara ens estem recuperant de la DANA del 2020, tenim unes collites més baixes que anys anteriors", lamenta Ferrández.

La major part de la producció es queda a Espanya i va a parar a la indústria alimentària. Té un 90 per cent de puresa i es comercialitza com a sal ecològica o gurmet. Una xicoteta part també arriba a països com França, Alemanya i Anglaterra.

També et pot interessar

stats