Comença el termini per a retirar cítrics del mercat i convertir-los en suc

La mesura del govern espanyol aspira a fer augmentar els preus i a pal·liar les pèrdues dels productors.

Imatge d'arxiu d'un enviament de cítrics
Imatge d'arxiu d'un enviament de cítrics / Efe

Aquest dimarts s'activa el termini perquè les organitzacions de productors de fruites i hortalisses notifiquen a les comunitats autònomes la retirada dels cítrics que transformaran en suc, una mesura amb què el govern espanyol vol minimitzar la crisi del sector. La campanya estarà vigent fins al pròxim 31 de març, i afectarà un contingent màxim de 50.000 tones.

S'espera que ajude a pal·liar la mala ratxa dels llauradors de les comarques del nord valencià, que han protagonitzat en el passat mes de desembre diverses protestes per a reclamar mesures urgents davant la crisi de preus que pateixen per les importacions procedents de Sud-àfrica, entre d'altres motius. 

El passat 21 de desembre, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va anunciar el projecte, que suposa el pagament en espècie de 30.000 tones de taronges i 20.000 més de cítrics de menor mida (clementines, mandarines i satsumes), per a distribuir-les gratuïtament.

En un comunicat, el Ministeri anticipava que l'import de l'ajuda als productors podria superar els 12,5 milions d'euros. Malgrat que es tracta d'una quantitat menor en comparació amb les pèrdues de 170 milions que el sector atribueix a la primera part de la campanya, s'espera que tinga conseqüències favorables a mig termini per als productors. Segons les previsions d'aquest pla la fruita retirada del mercat ajudarà a recuperar la demanda i a augmentar els preus dels cítrics. 

Les partides retirades s'enviaran a entitats caritatives que s'encarregaran de tancar els contractes amb la indústria, la qual rebrà una part del contingent com a pagament en espècie per les despeses de transformació.

També et pot interessar

stats