Els combustibles s'encareixen per tercera setmana i el dièsel torna a fregar els dos euros

Sense la bonificació de vint cèntims la gasolina costa 1,76 € i es manté en nivells pareguts al principi de setembre, però el gasoil torna a disparar-se i arriba a 1,97

La pujada de preus de maig ha produït un encariment dels combustibles i carburants.
Una persona ompli el depòsit d'un cotxe

Els preus dels carburants tanquen octubre a l'alça i encadenen tres setmanes seguides en pujada. És un repunt que arriba després del respir que va suposar setembre, quan els dos van moderar-se i acumularen un mes en baixada. El cas del dièsel és més cridaner, ja que en les últimes tres setmanes s'ha encarit vora l'1,4%, mentre que la gasolina ho ha fet un 0,4%, segons xifres del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) actualitzat aquest dijous.

L'import mitjà que arreplega aquest document inclou els impostos, però no reflecteix la bonificació que va entrar en vigor el passat 1 d'abril d'almenys vint cèntims per litre. Sense descomptar-la, el litre de gasoil torna a fregar els dos euros i se situa en 1,973, un preu que no es veia des de juliol. La gasolina costa 1,763 euros per litre i es manté en nivells del començament de setembre després d'haver marcat un mínim al principi d'octubre (1,677). Amb rebaixa, el preu mitjà d'ambdós productes és 1,773 i 1,563 euros, respectivament. Reflecteix, sols en els últims set dies, un increment de l'1,37% i el 0,39%.

Evolució del preu dels carburants en els dos últims anys
Evolució del preu dels carburants en els dos últims anys / À Punt NTC

Amb els valors actuals i aplicat el descompte obligatori, la gasolina és ara un 4,4% més cara que fa un any, quan encara no havia tingut lloc la invasió russa d'Ucraïna. Però és el gasoil el que s'ha disparat de manera més acusada, fins a un 29,1%. Des que ha començat el 2022 l'encariment és encara més marcat, del 31,6%.

Amb aquestes dades, omplir un depòsit de 55 litres amb gasolina costa de mitjana uns 86 euros, mentre que si el que es reposta és dièsel la factura puja a 97,5 euros. Això suposa pagar vora 3,7 i 21 euros més que fa un any, respectivament per la mateixa quantitat de carburant.

Malgrat els valors històricament elevats, el preu dels dos carburants a Espanya es manté per davall de la mitjana dels 27 països de la Unió Europea. Segons l'estadística, se situa aquesta última setmana en 1,806 euros el litre de gasolina i en 1,973 euros el de gasoil.

L'encariment dels combustibles es registren en un context de preus elevats del cru en l'actual conjuntura, marcada per la guerra a l'est d'Europa. El valor dels carburants depén de múltiples factors, com ara la cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la primera matèria i de la logística i els marges bruts. D'aquesta manera, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus de la gasolina, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

També et pot interessar

stats