La CNMV multa Borrell amb 30.000 euros per la venda d'accions d'Abengoa

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat la dimissió dl ministre.

Elministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu
Elministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu / Olivier Hoslet (Efe)

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha imposat una multa de 30.000 euros al ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, per la venda d'accions d'Abengoa quan encara era conseller de la companyia. 

La sanció, que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat, considera que Borrell va cometre una falta greu quan va vendre 10.000 accions d'Abengoa, valorades en 9.030 euros el 24 novembre del 2015, amb informació privilegiada. La transacció va tindre lloc poc abans que Abengoa sol·licitara el preconcurs de creditors i afrontara la reestructuració del grup. 

Les accions venudes, que representen una part menor de la cartera del ministre, no li pertanyen, sinó a una persona del seu entorn pròxim.

A l'octubre el mateix Borrell va reconèixer que la venda "no va ser adequada" ni pel moment en què es va fer, ni per "l'aparença d'irregularitat" que va poder generar. La va qualificar de "problema de menor quantia" i que no afecta a la seua idoneïtat per a exercir la funció ministerial, en resposta a les peticions de dimissió que va rebre des d'alguns grups de l'oposició en conéixer-se la notícia. 

"No té cap lògica que si algú té la informació que m'atribueix es limite solament a vendre el 8% de la seua cartera", es va justificar llavors Borrell, que va descartar recórrer contra la sanció perquè, en la seua opinió, fer-ho "no seria políticament correcte", ja que podria generar un conflicte d'interessos amb el Ministeri d'Economia. 

Borrell considera que la sanció "és la conseqüència lògica" de no haver presentat un recurs davant el Ministeri d'Economia. D’aquesta manera, la sanció "és ferma, es publica i segueix el seu curs administratiu".

El ministre d’Afers Estrangers va anunciar el 17 d'octubre passat que no anava a recórrer contra la sanció. El motiu era que per a fer-ho, havia de presentar un recurs d'alçada davant el Ministeri d'Economia d'un govern del qual forma part, cosa que podria generar un "conflicte d'interessos".

Iglesias demana la dimissió de Borrell 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat la dimissió de Borrell, després de la multa al ministre d’Afers Estrangers.

"Aquest govern no es pot permetre un ministre sancionat per la CNMV per vendre accions amb informació privilegiada. Respecte a Borrell, per la seua intel·ligència i per la seua altura política, crec que dimitirà sense que calga que li ho exigim. Hui té l'oportunitat de donar exemple", ha escrit a Twitter. 

També et pot interessar

stats