El cítric valencià demana a Brussel·les aplicar a les taronges la normativa de tercers països

La Conselleria d’Agricultura encapçala la delegació que informarà de la situació actual i buscarà solucions a escala europea.

El cítric valencià demanarà a Brussel·les aplicar la mateixa normativa a taronges de tercers països
El cítric valencià demanarà a Brussel·les aplicar la mateixa normativa a taronges de tercers països

A Brussel·les se celebren aquest dijous diverses reunions entre el sector cítric, l’administració valenciana i les institucions europees. Hi assisteixen representants de les associacions d’agricultors, cooperatives, distribuïdors i el Comité de Gestió de Cítrics i també la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián. 

En una entrevista en Les notícies del matí, abans de l’inici de les reunions d'àmbit europeu, Cebrián ha explicat els objectius que té la delegació valenciana. La seua intenció és explicar la situació actual del camp valencià amb dades i informes, demanar que s’apliquen a les taronges de tercers països les mateixes exigències que a les valencianes i conéixer de part de la Comissió Europea quins condicionants poden activar la clàusula de salvaguarda per als cítrics.

“Es demana que les importacions que venen de països tercers complisquen les normatives fitosanitàries, ambientals i laborals”, normatives que per al sector i l’administració ha suposat un esforç d’adaptació als tractats europeus, i per tant, que siguen les mateixes per a les taronges importades”, com ha destacat la consellera d’Agricultura. 

Un estudi europeu d’impacte dels tractats sobre el cítric valencià

La delegació valenciana a Brussel·les intentarà donar a conéixer, de primera mà, els efectes que tenen els acords que obrin fronteres sobre el mercat i els riscos fitosanitaris que suposen als representants europeus de comerç i agricultura de la Comissió Europea. Així mateix, com ha assenyalat Cebrián, demanaran a la CE que elabore un estudi d’impacte sobre els efectes específics dels acords en la citricultura valenciana, no només en el mercat únic europeu.  

Enduriment dels controls fitosanitaris

Més contundent ha sigut l’eurodiputada socialista Clara Aguilera, que ha participat en À Punt Notícies matí des de la Comissió d’Agricultura a Brussel·les. Aguilera afirmat que “el tractat amb Sud-àfrica és un error absolut” i que els mecanismes de la PAC s’han demostrat insuficients. Així mateix, ha apuntat que la clàusula de salvaguarda no té sentit per a l’actual campanya citrícola perquè no hi ha temps de tramitació i ha instat la Interprofessional Citrícola que faça un esforç d’organització. “Ha d’estar viva i defendre els interessos dels sector”, ha afegit. 

L’eurodiputada socialista ha assenyalat que s’han de buscar mesures per al futur, sobretot per al 2026, quan es preveu que les taronges (de Sud-àfrica, d’Egipte i de Turquia) entraran en la Unió Europea amb aranzel zero. I ha apuntat com a possible solució que s’endurisquen els controls fitosanitaris en les duanes per a evitar un “gran col·lapse del mercat” eixe any.

També et pot interessar

stats