La CEV preveu que l'economia valenciana cresca vora un 2% el 2023, per damunt de la UE

La patronal autonòmica assenyala la major resiliència del mercat laboral, després de la reforma pactada pels agents socials i el dinamisme del sector exterior, entre altres

L'economia a la Comunitat Valenciana creixerà en 2022 impulsada pel turisme
La CEV preveu que l'economia valenciana cresca vora un 2% el 2023 / À Punt NTC

Bones previsions per a l'economia valenciana. Segons estima l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, el producte interior brut valencià (PIB) va créixer en el primer trimestre de 2023 fins al 0,4%. Aquest dinamisme es mantindrà durant el segon i part del tercer trimestre, però perdrà intensitat des de mitjan tercer. Així ho arreplega l'informe de conjuntura i perspectives econòmiques del primer trimestre del 2023, presentat aquest dilluns per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), que, a més, anticipa que, en cas de confirmar-se aquesta trajectòria, la Comunitat podria aconseguir en el conjunt de l'any un avanç a l'entorn del 2%, molt similar al de la mitjana nacional i prop d'un punt per damunt de la mitjana de la zona euro i la UE.

La Confederació apunta a la mateixa inèrcia de l'economia nacional, "superior a la d'altres enclavaments del nostre entorn". També ho associa als nivells d'inflació, "inferiors als registrats a la zona euro", en part refermats per la signatura entre els agents socials del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva. Així mateix, ho relacionen amb "la major resiliència del mercat laboral, després de la reforma pactada pels agents socials" i al "dinamisme del sector exterior i de les empreses que hi operen, tant en béns com en serveis, sobretot turístics". Per a la CEV, s'espera un "major desplegament" de les ajudes i crèdits associats als Fons Next Generation EU per a aquest exercici, variables que "impulsaran l'economia".

Al mateix temps, alerten que alguns factors podrien frenar-la, entre altres "l'alentiment de les economies del nostre entorn, que són receptores dels nostres béns i serveis i emissores de turisme internacional". També apunten al fet que "les expectatives d'una inflació més prolongada en la zona euro" poden provocar "futures pujades de tipus d'interés per part del BCE", cosa que podria repercutir sobre les decisions dels agents econòmics privats i públics. La CEV assenyala també com un factor clau "la falta de mà d'obra qualificada en la majoria de sectors, destacant la construcció, diverses branques manufactureres, l'hostaleria i l'agricultura". A més, recorden que "la situació econòmica, financera i patrimonial d'un gran nombre d'empreses", els comptes anuals de les quals "encara no han recuperat les ràtios prèvies a la pandèmia".

Pel que fa als Fons Next Generation, alerten que el nivell d'execució és "encara baix i insuficient" i no es trasllada "al teixit productiu regional" i asseguren que "la llei crea i creix" genera "traves a milers d'empreses a l'hora d'accedir als programes d'ajudes europees, estatals i autonòmiques.

La CEV assenyala també com a factors que influeixen en l'economia valenciana el "crònic infrafinançament" autonòmic, els "alts nivells de deute públic" i "els menors nivells de renda per càpita de la població a la Comunitat, que accentuen la repercussió de la inflació i les pujades de tipus d'interés sobre les decisions de consum i inversió de les famílies".

També et pot interessar

stats