La CEOE trenca el diàleg amb Treball entre acusacions de traïció

La patronal espanyola entén com a "tramposa i contrària a la bona fe" l'esmena pactada amb Bildu perquè Inspecció de Treball vigile les causes objectives d'ERO

El president de la CEOE Antonio Garamendi, en un acte a primers de desembre
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en un acte a primers de desembre / Europa Press
14 de desembre 2022 - 13:37

La CEOE trenca el diàleg amb el Ministeri de Treball. La patronal espanyola acusa de “traïció” el departament de Yolanda Díaz i considera que ha deixat de ser un "interlocutor fiable" després de l'esmena a la llei d'ocupació que el govern de coalició ha pactat amb EH Bildu, respecte dels expedients de regulació d'ocupació (ERO). En ella es contempla que Inspecció de Treball constate la concurrència de les causes al·legades per empreses en cada acomiadament col·lectiu, una decisió que segons entenen "té com a fi intervenir les decisions empresarials, és contrària a la Constitució i al dret a la llibertat d'empresa i contravé la normativa europea".

Per a la patronal, es tracta d'una modificació "tramposa i contrària a la bona fe" que traeix la negociació sobre la reforma laboral, durant la qual assegura que es va pactar aparcar l'assumpte "de mutu acord en nom del consens".

La CEOE insta al ministeri a una rectificació. El 21 de desembre, la patronal reuneix la junta directiva i, en cas de no produir-se cap moviment de Treball, decidirà com afrontar les negociacions pendents amb el ministeri els sindicats, com l'SMI, les pensions o l'Estatut del Becari.

El canvi pactat per l'executiu amb Bildu s'inclourà en la llei d'ocupació a través d'una modificació de l'article 51.2 de l'Estatut dels Treballadors. Segons les parts, no suposa una recuperació de l'autorització administrativa dels ERO anterior a la reforma laboral del 2012, sinó un major paper de la Inspecció en el control dels acomiadaments col·lectius.

A l'octubre, la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar en un acte a Sabadell que s'estava ultimant un canvi normatiu en aquesta línia, si bé va descartar reintroduir l'autorització administrativa dels ERO que existia abans de la reforma laboral del PP i que donava l'última paraula sobre els expedients a les administracions autonòmiques.

L'autorització administrativa prèvia ja es va recuperar durant la pandèmia per als ERTO per força major.

També et pot interessar

stats