La CEOE amenaça de trencar el pacte si canvia la reforma laboral acordada

Alguns socis del govern de coalició no han assegurat el seu suport a la norma tal com està redactada

El president de la CEOE, Antonio Garamendi
El president de la CEOE, Antonio Garamendi / Europa Press

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha amenaçat de despenjar-se de l'acord social per a la reforma laboral si el text pactat es modifica quan passa pel Congrés, on alguns socis del govern de coalició no han donat per segur el seu suport a la norma tal com està redactada.

La vespra que la reforma laboral siga aprovada en el Consell de Ministres per decret llei, el portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, Felipe Sicilia, ha demanat als seus socis parlamentaris i a la resta de grups del Congrés que respecten "al màxim possible" la reforma laboral pactada entre el govern espanyol i els agents socials, perquè creu que s'ha aconseguit un bon text després de molts mesos de treball.

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, avançava aquest matí que des de hui mateix iniciaria una ronda de contactes amb els seus socis parlamentaris perquè donen suport a la nova reforma laboral, perquè el pacte social aconseguit és “històric” i va en la direcció de millorar la situació dels treballadors. A juí seu, és la primera vegada en 40 anys que hi ha un acord que "avança significativament" en els drets dels treballadors.

No obstant això, tant el PNB com EH Bildu han criticat el text per no reflectir la prevalença dels convenis autonòmics sobre els estatals, mentre que ERC ha assenyalat que la reforma té "mancances molt importants", per la qual cosa el seu vot favorable "hui dia no està garantit".

Així les coses, el president de la patronal ha manifestat que "els pactes no es toquen (...). El Parlament té legitimitat d'aprovar-lo o no, però llavors no serà el nostre acord, serà una altra cosa". 

Preguntat per la petició del PNB que el conveni autonòmic tinga prevalença, Garamendi s'hi ha mostrat en contra perquè "trencaria la unitat de mercat". "Si això entra, nosaltres eixim del pacte", ha afegit, abans d'advertir el govern espanyol que si es canvien els pactes no tindria sentit tornar a asseure's a negociar.

El PP hi votarà en contra, mentre que Cs no revela el seu vot

D'altra banda, Garamendi ha defensat que "la part substancial de la reforma del PP queda preservada en aquest acord", que el dret laboral és "molt tècnic" i que "cada coma és un món". El PP, en canvi, no es reconeix en una "contrareforma laboral" que considera que no servirà per a generar ocupació, raó per la qual votarà en contra de la convalidació del decret llei.

Ciutadans no ha revelat el sentit del seu vot, encara que creu que alguns dels canvis assumits per Unides Podem en aquesta negociació són els mateixos que ells van signar amb el PSOE el 2016.

També et pot interessar

stats