La CEOE adverteix que la crisi oberta per la llei d’amnistia dificulta el creixement econòmic i la creació de treball
El comité executiu, en una reunió urgent, defén el dret de les empreses per a decidir en quin lloc desenvolupar la seua activitat
La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) alerta que, després dels acords tancats en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, “s’està creant un clima de negocis cada vegada més complicat, en què és molt difícil que hi haja creixement econòmic i creació d'ocupació”. Així mateix, i en vista dels acords, preveuen “una distorsió de la unitat de mercat i una deterioració de la nostra imatge en l'exterior”, qüestions que consideren claus per a la competitivitat, l'atracció d'inversions, el desenvolupament empresarial i, en últim terme, per al benestar de la societat espanyola. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat després del seu comité executiu, reunit aquest dilluns amb caràcter d'urgència per a abordar la “preocupant situació que viu en aquests moments Espanya”.
En un comunicat de premsa —signat també per la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) i l’Associació de Treballadors Autònoms (Ata)— la patronal espanyola han defés el dret de les empreses per a decidir en quin lloc desenvolupar la seua activitat. Un pronunciament en resposta a una de les mesures de l’acord que consisteix a “abordar els elements essencials d'un pla per a facilitar i promoure la tornada a Catalunya de la seu social de les empreses que en van canviar la ubicació a altres territoris els últims anys, fonamentalment a partir del referèndum de l’u d’octubre”. Així mateix, han insistit que la millor manera d'atraure inversions i la presència d'empreses en un territori és “garantir un clima favorable per a la seua activitat, començant per preservar una situació d'estabilitat institucional i seguretat jurídica”.
També manifesten que, mentre es plantegen polítiques econòmiques “que carreguen el cost fiscal dels acords d'investidura sobre l'esquena de les empreses”, s'està deixant de costat la necessitat de tornar a l'ortodòxia econòmica i el rigor pressupostari, que continua reclamant la UE i que no admet demora per a garantir la sostenibilitat de l'Estat.
Des de la patronal han manifestat que consideren, igual que els jutges i altres institucions, que els acords d’investidura afecten “de forma directa” al principi d’igualtat entre tots els espanyols, i que poden suposar un “greu menyscapte” a la separació de poders i a la seguretat jurídica.
Igualment, els preocupa la “manca de respecte a l’autonomia de les parts” en el si de la negociació col·lectiva i, en general, el “menyspreu” del diàleg social subjacent en els acords tancats en matèria laboral. Uns acords que consideren que suposen “una vulneració del marc de relacions laborals i espais de consens”.
Finalment, demanden, en nom de totes les empreses espanyoles, un retorn als grans consensos polítics i socials, i a la moderació encarnada en la Constitució. També asseguren que continuaran treballant des de la independència, la lleialtat institucional i el sentit d’estat, valors que la CEOE defendrà també davant les instàncies europees. I conclouen el comunicat fent una criada a situar els principis de la pau social i la convivència entre tots els espanyols dins dels marges constitucionals, per damunt de qualsevol altre interés polític o econòmic.