CCOO i UGT es mobilitzen per a reclamar que els beneficis rècord d'Inditex també beneficien la plantilla

La protesta sindical està convocada, entre altres ciutats, a València

Imatge d'arxiu d'una botiga de Zara
Imatge d'arxiu d'una botiga de Zara / David Zorrakino (Europa Press)

CCOO i UGT mantenen les mobilitzacions en Inditex aquest divendres a Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga, València, Bilbao, Las Palmas i Vigo per a demanar millores per a tota la plantilla, després de la reunió d'aquesta setmana amb el grup de distribució, que ha mostrat la seua voluntat i disposició per a negociar amb els sindicats.

CCOO, que subratlla que l'objectiu d'aquesta mobilització és reivindicar que els beneficis rècord d'Inditex repercutisquen en tota la plantilla, ha impulsat la creació de diverses taules de negociació estatals per a la millora de les condicions laborals per a tota la plantilla del grup en tots els territoris. A més, aquest sindicat ha assenyalat que la falta d'avanços en les negociacions, malgrat els beneficis rècord que ha obtingut el grup Inditex, els ha abocat a la convocatòria de mobilitzacions.

Així mateix, han assenyalat que després d'equiparar-se en tot el grup els salaris, el sistema de comissions i les ajudes socials, es vol continuar homologant a través de les taules d'àmbit estatal altres aspectes com a prima de vinculació (reconeixement de l'experiència en l'empresa), plus d'antiguitat, tancaments de botigues, sistema d'incentius i transparència en les comissions, aplicació de l’incentiu dependenta a totes les cadenes per igual o augment del descompte i límit d’Affinity.

Per la seua part UGT, ha aclarit que el motiu de la concentració “és la falta d'acord en els processos de negociació oberts actualment”. Des del sindicat afirmen que l'única cosa que han demanat és que les botigues del grup tinguen “unes condicions dignes” i, a pesar que “l'avanç en l'últim any i mig va ser important, cal seguir”, perquè, al seu judici, queda molt per fer. També ha manifestat que els sembla “imprescindible” parlar de l'experiència, creant un plus d'antiguitat per quadriennis que tinga una afectació real en el conjunt de la plantilla.

Pujada de salaris en 2023

Inditex va elevar un 9% els salaris de la seua plantilla en 2023, integrada per 47.761 empleats a Espanya, el mercat on té més treballadors i treballadores, segons figura en la memòria anual del grup de distribució. Aquesta memòria recull també que l'alta direcció va cobrar 116,47 milions d'euros en 2023, la qual cosa suposa un increment de l'11% respecte a un any abans.

Concretament, la categoria d'especialista, en la qual s'inclou el 85% del personal del grup, va percebre una mitjana de 25.132 euros durant l'any passat, el que suposa un increment del 9,4% respecte a 2022, mentre que els responsables (el 9% dels treballadors) van tindre una remuneració mitjana de 43.336 euros, un 9,8%. La categoria que menys va incrementar el salari va ser de la direcció, el 6% de la plantilla, amb un sou mitjà de 70.567 euros anuals, un 6,2% més respecte als 66.446 euros de 2022.

Inditex va registrar un benefici net rècord de 5.381 milions d'euros en el seu exercici fiscal 2023-2024 (des de l'1 de febrer de 2023 al 31 de gener de 2024), el segon de Marta Ortega al capdavant de la presidència, la qual cosa suposa un increment del 30,3% respecte a l'any anterior.

La companyia, que elevarà el dividend un 28%, fins a 1,54 euros per acció, va aconseguir unes vendes també rècord amb 35.947 milions d'euros, un 10,4% més sobre 2022, amb una alça del 14,1% a tipus de canvi constant.

També et pot interessar

stats