El cava valencià guanya als tribunals el seu dret a dir-se "Requena"

La Generalitat expressa la seua "satisfacció" davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid

Una copa de cava, en arxiu
Una copa de cava / À Punt NTC

El cava de Requena ha guanyat la batalla judicial, després d'anys de litigi, per a fer ús del terme municipal en la comercialització dels seus espumosos. La Generalitat ha expressat aquest dimecres la seua "satisfacció" davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid que reconeix aquest dret dels elaboradors valencians de cava de Requena.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal ha estimat el recurs presentat per la mateixa Generalitat i l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena contra la pretensió del consell regulador de la Denominació d'Origen (DO) Cava, avalada per una resolució del Ministeri d'Agricultura, d'impedir als espumosos elaborats al municipi de Requena l'ús d'aquesta identificació del seu origen.

La raó fonamental que adduïen es basa en el suposat risc de confusió al qual pot induir el seu ús a causa de l'existència de vins emparats pel consell regulador de la Denominació d'Origen Utiel-Requena que ja usen aquest nom en les seues botelles.

No obstant això, segons la Generalitat, el TSJ de Madrid "desmunta de manera rotunda aquesta tesi i assenyala que aquesta coincidència és acceptada de mutu acord pels elaboradors del cava de Requena i per la DO Utiel-Requena sense que s'haja produït cap problema". És més, remarquen que el tribunal destaca de manera explícita "la coexistència pacífica" entre els caves de Requena i els vins d'Utiel-Requena durant quasi quaranta anys "amb l'aquiescència dels responsables per a vetlar per la qualitat dels productes i la protecció dels consumidors".

La sala del tribunal ha conclòs, finalment, que el reconeixement de Requena per a designar aquesta zona de producció de cava "és l'única opció acceptable en dret".

La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha considerat que "es tracta d'un gran èxit que permet continuar creixent en la promoció del cava de gran qualitat de Requena, la nostra marca de proximitat". Així mateix, Navarro ha celebrat aquesta notícia com "un revulsiu més de cara a la seua promoció en dates tan assenyalades com les festes de Nadal" i ha afirmat que les conseqüències positives d'aquesta decisió judicial se sumen a l'acte promocional de la setmana passada en el marc del 8é Brindis del Cava de Requena.

L'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena ha valorat l'estimació per part del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i ha celebrat que la sentència és "el millor regal de Nadal que podíem rebre".

La presidenta de l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena, Rebeca García, ha celebrat que "després de tres llargs anys reclamant per totes les vies, inclosa la judicial, es resolga la situació d'injustícia que pesava sobre la nostra regió". 

"Ara esperem que el CRDO Cava acate la sentència i faça els canvis oportuns en el plec de normativa d'etiquetatge perquè 'Requena' siga el nom de la nostra subzona", ha afirmat, al mateix temps que ha subratllat que aquestes festes "brindarem més que mai amb Cava de Requena".

També et pot interessar

stats