El camp valencià reclama que la política agrària europea no es limite a donar ajudes

El sector espera que el Ministeri d’Agricultura facilite que es puga viure d'aquesta activitat i que el camp no siga moneda de canvi davant de països tercers 

La desertificació posa en risc el cultiu de caquis o frutes tropicals
La desertificació posa en risc el cultiu de caquis o frutes tropicals

El sector agrari és crític amb la nova Política Agrària Comuna, aprovada a Brussel·les el passat 28 de juny. Una política que ara haurà d'aplicar cada estat membre. Precisament el ministre d'Agricultura ha convocat la setmana pròxima les comunitats autònomes per a negociar l'aplicació de la Política Agrària Comuna. La conferència sectorial se celebrarà a Madrid el 14 de juliol. L'objectiu és negociar un acord polític al voltant del pla estratègic per a l'aplicació de la PAC. El document s'ha de remetre a Europa abans del 31 de desembre. Espanya rebrà més de 47.000 milions d'euros entre 2023 i 2027, amb vora 700.000 beneficiaris. El sector agrari demana que no se'ls discrimine com sol passar a l’hora de rebre ajudes i també esperen que les mesures no siguen sols econòmiques. També reclamen poder viure del mercat i que el camp no siga moneda de canvi davant països tercers. 

El secretari general de la Unió, Carles Peris, argumenta la postura de l’organització: “les rendes dels professionals del sector agrari haurien de provindre prioritàriament, no de les ajudes, sinó del mercat; però és que damunt retallen les poques que rebem, ens imposen condicions que augmenten els costos, desmantellen els mecanismes de regulació dels mercats i ens posen, per si tota la resta no fora ja suficient, a competir en inferioritat amb tercers països”. 

En un sentit semblant, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA) demana que en la Conferència Sectorial del pròxim dimecres no es discrimine al camp valencià en el repartiment d’ajudes per a evitar que alguns cultius, com ara l’arròs, vegen compromesa la seua rendibilitat. AVA també espera que la PAC no siga exclusivament ajudes sinó que facilite acords comercials amb països tercers perquè els productes primaris que arriben complementen la producció europea i no la substituïsquen. 

138,5 milions menys per a la Comunitat Valenciana 

La Unió estima per a Espanya una reducció d'entre l'1,9% (2021) i l'1,16% (2027) de les ajudes directes que arribaran d’Europa, cosa que significarà una retallada directa d'uns 138,5 milions d'euros en la Comunitat Valenciana entre 2021 i 2027. A més d'aquesta retallada, l'organització alerta de la “pèrdua de competitivitat” que suposarà i lamenta que la política agrària comuna no demane als productes importats els estàndards que exigeix als productes europeus. Tant AVA com la Unió demanen que les regles de joc siguen iguals per als productes europeus que per als importats. 

La Unió d'Agricultors i Ramaders, on s'integra la Unió, ha convocat per a dimecres una concentració de les seues organitzacions territorials que protagonitzaran una marxa en tractors a les portes del Ministeri d'Agricultura a Madrid. La protesta pretén servir per a reclamar un futur per al camp valencià, una PAC més mediterrània i mesures per al sector vitivinícola del nostre territori.

També et pot interessar

stats