Calviño advoca per reorientar la indústria a produir material sanitari prioritari

La vicepresidenta tercera ha assegurat que és necessari posar en marxa mesures addicionals de protecció per a col·lectius vulnerables.

Nadia Calviño, durant la comapreixença
Nadia Calviño, durant la comapreixença / À Punt NTC

La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha posat de manifest la necessitat de “reorientar l'activitat industrial i productiva del país cap al material prioritari per a combatre el coronavirus, com ara mascaretes, equips de protecció i medicines”.

Calviño ha explicat les dos grans línies de treball del seu departament: d’una banda el treball coordinat amb patronal i sindicats per a avançar en les mesures per pal·liar l’impacte econòmic de la pandèmia; i de I’altra, un conjunt d’iniciatives digitals amb les quals el govern espanyol pretén ajudar la ciutadania durant aquesta crisi.

La ministra s'ha reunit amb elas agents socials per a avaluar la situació derivada de la crisi del coronavirus, i ha assegurat que cal posar en marxa mesures addicionals de protecció per a col·lectius vulnerables.

Prioritzar la salut i la seguretat

Calviño ha dit que hi ha unanimitat entre els agents socials perquè la prioritat en aquests moments ha de ser la salut i la seguretat dels treballadors i treballadores que continuen treballant. Però ha dit que això s'ha de fer salvaguardant l'activitat i l'ocupació per a comptar amb una base adequada per a recuperar el creixement quan acabe la crisi sanitària.

En aquest sentit, ha explicat que és clau evitar el tancament d'empreses i minimitzar les pèrdues d'ocupació i els acomiadaments perquè no es produïsca un impacte estructural que puga suposar després un “llast” per a la recuperació econòmica.

Calviño ha explicat que l'actitivitat econòmica s'ha alentit signfifcativament, però es manté una certa normalitat en el sector agroalimentari i els serveis bàsics de gas, llum, aigua i telecomunicacions. Pel que fa a la indústria, s'ha advertit la necessitat de subministrar als treballadors equips de protecció individuals perquè puguen acudir als centres de treball amb les màximes garanties.

A més, ha indicat que el teletreball s'està desplegant de forma creixent en els sectors on és possible. També ha fet referència a la importància de la mobilitat per a poder mantindre l'activitat econòmica en els serveis essencials.

D'altra banda, ha dit que, en general, els agents socials valoren positivament la resposta que ha donat el govern espanyol en els àmbits econòmic i social, però s'han identificat algunes qüestions en les quals cal treballar conjuntament per a eliminar la incertesa d’empreses i treballadors, i aconseguir l'adequada execució de les mesures per a protegir la ciutadania.

Coordinar criteris d'aprovació d'ERTO

També s'ha fet referència a la conveniència de coordinar els criteris d'aprovació dels ERTO i que totes les mesures s'orienten al manteniment de l'ocupació. A més, la ministra ha dit que és important que les mesures d'augment de liquiditat siguen eficaces i arriben, sobretot, a pimes i autonòms.

Intel·ligència artificial per estudiar la mobilitat

D’altra banda, Calviño ha mencionat un grup d’iniciatives digitals. Una d’elles és el llançament d’un web unificat amb els recursos i les informacions oficials que eviten la desinformació i la confusió. El govern també treballa en el desenvolupament d’un assistent de veu virtual, que ara funciona com a experiència pilot a La Rioja i que després s’ampliarà a la resta d’autonomies amb la intenció de descongestionar els telèfons d’assistència.

A més, el govern espanyol estudiarà la mobilitat aplicada a la crisi del coronavirus i per a fer un seguiment del tema desenvoluparà instruments d’intel·ligència artificial per a comprendre els desplaçaments. El projecte pilot es farà a València.

La ministra també ha mencionat la creació d’una oficina de dades del coronavirus per a tindre tota la informació actualitzada i detectar punts de vulnerabilitat.

També et pot interessar

stats