Què cal revisar de l'esborrany de la declaració de la renda abans d'enviar-lo a Hisenda?

Cal prestar atenció especial a la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes baixes i mitjanes

Una dona realitza la declaració de la renda
Una dona fa la declaració de la renda / Shutterstock
À Punt NTC
Paula García @apuntnoticies
11 d'abril 2023 - 07:23 Actualitzat: 11 d'abril 2023 - 08:03

Com que aquest dimarts 11 d’abril comença la campanya de la renda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana revisar l'esborrany abans d'enviar-lo perquè pot no estar del tot complet i Hisenda pot tindre alguna dada errònia. Aquestes són les dades que l'organització recomana repassar:

Dades personals i familiars. Si durant el 2022 s'ha canviat de domicili o estat civil, o s'han tingut fills o majors a càrrec, s'ha de revisar que aquestes dades figuren de manera correcta en l'esborrany de declaració per a evitar pagar més per no aplicar els mínims i avantatges fiscals.

Despeses i ingressos declarats per immobles. És convenient verificar que els rendiments dels immobles declarats s'imputen de manera correcta, especialment el percentatge de titularitat en el cas de béns de guanys.

Deduccions en cas de separació. Si durant el 2022 es va produir una separació legal, és necessari comprovar que les dades sobre immobles s'inclouen de manera correcta. També cal comprovar l'opció que interessa més en el pagament de pensions compensatòries i per aliments.

Declaració dels béns transmesos. Si durant el 2022 s'ha venut o s'ha donat algun bé, s'ha d'incloure en la declaració el guany o la pèrdua de patrimoni obtinguda en la transacció, però recordeu que Hisenda no admet la compensació de pèrdues de béns donats.

Deduccions familiars. Cal comprovar que s'inclouen de manera correcta les deduccions a les quals es tenen dret per discapacitat o família nombrosa.

Deducció per maternitat. Si s'ha sigut mare treballadora durant el 2022 i no es va sol·licitar el pagament anticipat, es pot incloure la deducció per maternitat en la declaració.

Deduccions autonòmiques. Les persones contribuents tenen, en determinats casos, dret a aplicar les deduccions autonòmiques establides en la comunitat en la qual es resideix habitualment, per exemple deduccions de caràcter familiar (per família nombrosa, per família monoparental, per naixement) o per despeses com ara lloguer d'habitatge, ajuda domèstica, despeses educatives i mèdiques, recursos energètics renovables, i més. En el cas de la Comunitat Valenciana són més de 30 i en l’exercici anterior ajudaren a estalviar més de 80 milions d’euros als valencians i valencianes.

Comprovar si resulta més favorable la declaració individual o la conjunta. Els matrimonis i les parelles de fet poden optar pel tipus de declaració que els resulte més rendible. Per això, abans d'enviar l'esborrany a Hisenda han de contrastar el resultat d'ambdues declaracions.

Comprovar el resultat encara que no siga obligat fer la declaració. Les rendes inferiors a 22.000 euros amb un pagador i 14.000 amb dos no tenen obligació de fer-la, però s’aconsella mirar com eixiria i, en cas que isca a tornar, fer-la. 

Rebaixa de l’IRPF autonòmic

A més, enguany cal prestar una atenció especial a la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF que ha impulsat la Generalitat i que s’aplicarà de forma retroactiva a l’exercici del 2022 (sobre el qual es fa la declaració del 2023). És una rebaixa que afecta totes les rendes inferiors a 60.000 euros anuals, especialment a les inferiors als 30.000 euros anuals i, segons el conseller d’Hisenda, Arcadi España, beneficiarà un 97% dels i les contribuents. 

No obstant això, en cas d'error a l'hora d'enviar l'esborrany, és possible accedir a "Renda Web" per a modificar la declaració i corregir les dades errònies, abans que finalitze el termini per a presentar la declaració. 

També et pot interessar

stats