Renda 2022-2023: Com calcular si ix a pagar o a tornar

Un simulador d’Hisenda, que no és vinculant, permet saber el resultat de la declaració

La campanya de la renda encara la recta final
Compte enrere perquè s'inicie el procés de declaració de la renda

La campanya de la renda per a l’exercici 2022 no comença fins al dimarts 11 d’abril en línia, però si es vol es pot calcular ja si eixirà a tornar o a pagar gràcies al simulador que l’Agència Tributària posa a disposició de la ciutadania. Es tracta d’una eina que no té validesa legal ni és vinculant, però sí que pot donar una idea aproximada de quin serà el resultat.

Pel que fa a les persones que s'estimen més presentar-la per telèfon o de manera presencial, hauran d'esperar al maig.

El límit pel qual un contribuent no ha de fer la declaració de la renda és de 22.000 euros. Si es tenen dos pagadors el límit és de 14.000, com, per exemple, les persones afectades per un ERO. El termini per a presentar la declaració de la renda acaba el 30 de juny.

Com calcular la declaració de la renda amb el simulador?

  • Entreu en el web de l’Agència Tributària Renta Web Open.
  • Feu clic en "nova declaració o en carregar dades d’altres declaracions" si s'ha utilitzat l’aplicació amb anterioritat.
  • Introduïu les dades personals: nom i cognoms, DNI, estat civil, data de naixement i comunitat autònoma on es resideix.
  • Introduïu i valideu les dades fiscals com si fora l’esborrany normal.
  • Feu clic en el botó "resum de la declaració" (dalt a la dreta) i comproveu-ne el resultat.

Fixar-se en les deduccions autonòmiques

Des de les assessories recomanen no firmar automàticament l'esborrany d'Hisenda i revisar-lo bé. A més, destaquen que per a pagar menys, cal fixar-se en les deduccions autonòmiques, que afecten sobretot temes d'habitatge o motius familiars, com per exemple, tindre persones a càrrec amb alguna discapacitat.  

Segons la Generalitat, la finalitat de la reforma fiscal valenciana és que paguen més els que més tenen. Asseguren que la rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF beneficia el 97% dels contribuents. Segons la renda, l'estalvi es pot situar entre 33 i 117 euros.

També et pot interessar

stats