CaixaBank alerta d’un nou cas de 'smishing', el frau telefònic a través de SMS

Els ciberdelinqüents tracten d’obtindre informació personal, infectar dispositius o que la víctima toque a un telèfon de tarifació addicional

imatge d'arxiu d'una usuària amb el telèfon mòbil
Imatge d'arxiu d'una usuària amb el telèfon mòbil / Shutterstock

CaixaBank ha alertat aquest dimarts als usuaris i usuàries d’un nou cas de smishing, un tipus de frau telefònic massiu enviat a través d’un missatge de text en què es fan passar per l'entitat bancària. Segons explica l'empresa en el seu web, el concepte naix de la unió entre les paraules 'SMS' i 'phising'

L'estafa de l'smishing utilitza l'enviament de missatges de text o de missatgeria instantània com WhatsApp "per enganyar-te i aconseguir que faces alguna acció fraudulenta”, adverteix CaixaBank en el seu web. L'objectiu del ciberdelinqüent es obtindre informació personal, infectar el dispositiu o que la víctima toque a algun número de telèfon de tarifació addicional, entre d'altres.

Com reconéixer i evitar caure en un missatge fraudulent

El sentit comú i el coneixement són els principals aliats contra els ciberdelinqüents. Estar informat sobre les últimes tècniques i modalitats d'estafa és clau per a estar previngut i millorar la seguretat digital. Per aquest motiu, l’entitat bancària ha donat una guia de consells amb què poder aprendre a identificar missatges d'aparença sospitosa:

- Desconfieu dels missatges urgents o que donen una advertència sobre algun tipus de risc sobre els estalvis, així com dels que ofereixen premis o ofertes especials. 

- No compartiu dades personals, ja que cap empresa o institució legítima demanarà mai les claus d'accés a la banca digital. 

- No feu clic directament en els enllaços dels SMS. Si el missatge conté un enllaç, cal analitzar amb deteniment si l'adreça web està ben escrita i si correspon a la pàgina oficial del servei en qüestió. En cas de ser verdader, és recomanable accedir als enllaços escrivint l'adreça directament a la barra del navegador. 

- En cas d’enllaços més curts del que és normal que no revelen informació sobre la seua procedència, l’entitat recomana utilitzar serveis gratuïts, com els de UnShorten. Copiant i enganxant l'enllaç acurtat en aquest web, es pot saber l'adreça completa i saber on dirigeix l'enllaç realment.

També et pot interessar

stats