Brussel·les promet mobilitzar ajudes pel temporal Gloria però el govern haurà de sol·licitar-les

La posada en marxa del fons europeu de solidaritat, que sol activar-se en cas de desastre natural, requereix l’aprovació del Consell i del Parlament.

Una parella contempla la platja de la Malva-rosa durant les tasques de neteja i reparació aquest 27 de gener
Una parella contempla la platja de la Malva-rosa durant les tasques de neteja i reparació aquest 27 de gener / Kai Försterling (Efe)

La Comissió Europea es compromet a ajudar les persones afectades pel temporal Gloria, però ha matisat que aquestes actuacions necessitaran temps i que, en tot cas, és l’executiu espanyol el que ha de fer el primer pas sol·licitant les ajudes.

“Les lleis han de ser executades amb major celeritat, però assegure que no ens demorarem ni un dia després que arribe la sol·licitud del govern espanyol”, ha expressat el vicepresident de la Comissió Maros Sefcovic, qui ha assegurat el compromís d’auxiliar els estats perjudicats per catàstrofes climàtiques

Sefcovic ha apuntat que la mobilització de fons com el de solidaritat, que se sol activar en cas de desastres naturals, requereix de l’aprovació del Consell i del Parlament i per això és important que la sol·licitud de les autoritats nacionals arribe prompte.

Reaccions dels diferents colors polítics

En un debat a l’Eurocambra, la portaveu del PP Dolors Montserrat ha incidit en el fet que el govern espanyol és el que ha d'actuar. “Ha d’avaluar amb rapidesa la situació i sol·licitar les ajudes a la Unió Europea”, ha exigit. L’eurodiputada socialista Cristina Maestre, per part seua, ha demanat rapidesa i flexibilitat per a l’aplicació del fons de solidaritat perquè “no s’abandone a les famílies i sectors perjudicats pel greu temporal”.

“És ara quan més ho necessitem”, ha assenyalat l’europarlamentària de Ciutadans Susana Solis, al mateix temps que ha demanat eficàcia perquè, al seu parer, els efectes del temporal no es mitigaran només amb activar els fons. Per a l’eurodiputada d’Unides Podem Idoia Villanueva cal adoptar mesures no sols a escala mediambiental, sinó també contra la corrupció urbanística per a evitar que es repetisquen els danys. 

Del costat de Vox, l’europarlamentària Mazaly Aguilar ha assenyalat que els afectats per la DANA del passat mes de setembre no han rebut encara les ajudes promeses. “Agraïsc les mostres de solidaritat, però m’agradaria incidir en la necessitat d’una resposta ràpida, eficaç i contundent”, ha recalcat.

Mentrestant, Diana Riba, d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha fet balanç dels danys que el temporal ha provocat a Catalunya, posant el focus en el fet que, a part dels fons, es pose en marxa un pla d’acció específic per a la costa mediterrània i per a protegir el delta de l’Ebre. També ha participat en el debat l’exconseller de la Generalitat i eurodiputat Toni Comín, qui ha posat l’accent en el fet que el temporal és resultat del canvi climàtic.

També et pot interessar

stats