Brussel·les acusa Deutsche Bank i Rabobank d'unflar els preus del deute sobirà durant la crisi financera

Els reguladors antimonopoli de la UE asseguren que l'entitat alemanya i l'holandesa actuaren com un càrtel per a alterar el preu dels bons sobirans, la qual cosa va disparar les primes de risc

El logotip del Deutch Bank alemany en una conferència anual de l'entitat a Frankfurt el 2020
El logotip del Deutch Bank alemany en una conferència anual de l'entitat a Frankfurt el 2020 / Ralph Orlowski (Reuters)

L'organisme de control de la competència de la Unió Europea ha acusat Deutsche Bank, el primer banc alemany, i l'entitat holandesa Rabobank d'actuar coordinadament per a unflar artificialment el preu dels bons sobirans. La investigació dels reguladors antimonopoli se centra en el període entre 2005 i 2016, els pitjors anys de la crisi financera, en què l'especulació amb els bons va disparar la prima de risc de països com Espanya, fins al punt d'haver de demanar un rescat a Brussel·les, a canvi d'austeritat i retallades.

Els supervisors europeus consideren que els dos bancs van pactar estratègies de preus per a la negociació d'aquests bons, actuant com un càrtel. Segons l'acusació preliminar, alguns dels directius es comunicaven regularment per aquest fi a través de correus electrònics i xats en línia.

La Comissió Europea ha enviat formalment el full de càrrecs, conegut com declaració d'objeccions, als bancs, per als quals s'obri ara un període d'al·legacions que podran exposar per escrit i en una audiència a porta tancada. En cas de ser condemnat, Brussel·les pot multar-los per infraccions antimonopoli amb el 10% de la facturació global, que va ser de 25.400 milions d'euros en 2021 en el cas de Deutsche Bank i de 12.169 milions en el de Rabobank. En tot cas, la sanció màxima possible, 2.500 milions i 1.200 respectivament, quedaria lluny de les quantitats del rescat que hagueren de demanar Espanya, Portugal, Grècia, Irlanda i Xipre. Només en el cas espanyol es van rebre 41.300 milions de la UE, que encara es continuen pagant.

En una primera reacció, Rabobank ha comunicat que està cooperant amb la Comissió Europea, si bé ha declinat fer més comentaris fins que acabe procés. Deutsche Bank assegura que l'entitat no espera cap sanció i suggereix que ha sigut el mateix banc qui va alertar les autoritats.

L'executiu de la UE ha imposat multes de milions d'euros a una desena de bancs europeus en els últims anys per manipular índexs de referència i participar en càrtels. Els mateixos Deutsche Bank i Rabobank s'han vist implicats en escàndols financers recents. La primera està entre les entitats condemnades per manipular els tipus al mercat interbancari de Londres i la segona per obstaculitzar la investigació sobre la neteja de diners del narcotràfic als Estats Units.

També et pot interessar

stats