El Botànic pacta al Congrés demanar una proposta per a un nou finançament autonòmic enguany

PSOE, Unides Podem i Compromís acorden un text transaccional que es vota dijous i obligarà el Ministeri d'Hisenda a escometre la reforma abans que acabe 2021. 

Imatge d'arxiu d'un ple del Congrés dels Diputats
Imatge d'arxiu d'un ple del Congrés dels Diputats / À Punt NTC

PSOE, Compromís i Unides Podem, els mateixos partits que formen el govern del Botànic a la Comunitat Valenciana, han exhibit a Madrid la seua sintonia per a demanar un nou sistema de finançament autonòmic. L'esquerra s'ha posat finalment d'acord i tant socialistes com morats votaran dijous a favor de la moció que va presentar dimarts al Congrés el diputat valencià Joan Baldoví (Compromís), en què reclamava al Ministeri d'Hisenda una reforma urgent del model, ja que l'actual porta set anys caducat. 

Tot i que PSOE i Unides Podem consideraven votar en contra de la iniciativa de la coalició valenciana, després d'haver-hi introduït alguns canvis els socis del Botànic acudiran units a la votació per a intentar que tire endavant i s'accelere la reforma del sistema de finançament. Els tres partits han pactat un document que, en cas d'aprovar-se, obligarà el departament liderat per la ministra María Jesús Montero a presentar abans que acabe 2021 un esborrany de la reforma. El text transaccional acordat contempla també, tal com demanava la moció, mesures compensatòries per a les comunitats mentre no s'aprove el nou model, per exemple el fons d'anivellament. 

Durant el debat de la iniciativa de Compromís, aquest dimarts, diversos grups parlamentaris presentaren esmenes, entre d'altres Ciutadans i el PP. Des de la formació taronja demanen presentar, abans del Cap d'Any, una reforma que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les comunitats autònomes i també mesures transitòries de caràcter temporal que compensen les comunitats que estan infrafinançades. També insta a rec néixer els dèficits de finançament acumulats que pateixen diferents comunitats autònomes, com la Comunitat Valenciana o la Regió de Múrcia.

Des de Compromís rebutgen, en canvi, l'esmena defensada pel PP perquè consideren que mescla assumptes diferents, ja que es demana un nou model de finançament i, al mateix temps, la supressió dels impostos de patrimoni, successions i donacions. L'esmena dels populars també sol·licita mesures de finançament transitòries mentre no s'aprova el nou model per a atendre el dèficit que es generarà el 2022 i 2023 pels lliuraments a compte de 2020 i 2021, que no van tindre en compte l'enfonsament de la recaptació tributària d'aquests anys. També, que els ajuntaments participen de manera directa en la gestió del 14,55% dels fons UE per a la reconstrucció.

També et pot interessar

stats