El BBVA confia que les retallades d'ocupació després de la fusió amb el Sabadell seran pactades

"Pensarem com assegurar l'arrelament i el compromís amb la Comunitat Valenciana, i sobretot amb esta província", diu el president del banc sobre la importància de Banc Sabadell a Alacant

Mapa de les oficines de les dos entitats bancàries
Mapa de les oficines de les dos entitats bancàries / Miguel Ángel Reino

La intenció del BBVA d'aquirir el Banc Sabadell a través d'una OPA hostil no ha agradat en absolut dins la Comunitat Valenciana. Les crítiques repeteixen que una operació d'esta grandària suposarà un cost laboral i el tancament d'oficines. BBVA, esta vesprada, ha admés que la fusió, en cas de tirar avant, donaria lloc a un gegant financer, la segona entitat a Espanya després de CaixaBank, amb una xarxa inicial de 7.115 oficines i quasi 135.500 empleats, que es veurien reduïts en una proporció encara per determinar.

Segons ha explicat en roda de premsa el president del BBVA, Carlos Torres, si la fusió que projecta, de moment amb l'oposició del Sabadell, s'acaba realitzant, "pot haver-hi reducció d'ocupació en un primer moment, però sempre des del diàleg i sense mesures traumàtiques". No obstant això, ha recordat que en el passat recent, tant el Sabadell com el BBVA han escomés els seus propis ajustos de plantilla, traslladant la idea que la xifra d'acomiadaments no hauria de ser tan gruixuda com si no hagueren fet res.

Durant la trobada amb la premsa juntament amb el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, per a explicar l'operació, Torres ha insistit que "el valor per als treballadors (de l'entitat resultant) és clar", ja que estaran en una entitat més sòlida i preparada per als reptes del sistema financer.

I és que, a més de la seua segona posició en el mercat espanyol, el nou banc seria el tercer d'Europa després de BNP Paribas i el Santander, amb una capitalització pròxima als 70.000 milions, la qual cosa els deixaria en una millor posició per a enfrontar-se a estos reptes, que "tenen a veure amb mercats grans i blocs grans". En este sentit, el president del BBVA ha instat a pensar "en clau europea i no nacional".

La fusió en clau valenciana

Torres també ha parlat de la particularitat de l'operació a la Comunitat Valenciana, on BBVA és el tercer banc, després del Santander i el Sabadell. Torres ha valorat la bona marxa de l'economia valenciana, "un dels motors del país" i s'ha mostrat decidit al fet que l'aposta siga "més decidida després de la fusió".

En la seua intervenció, així mateix, s'ha mostrat conscient de la importància que té Banc Sabadell a la província d'Alacant. "Pensarem com assegurar l'arrelament, com assegurar el compromís amb la Comunitat i sobretot amb esta província", ha comentat.

Màxima preocupació entre els sindicats

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha mostrat hui la seua "màxima preocupació" per les possibles conseqüències laborals de l'OPA, en un moment en què "fa falta més gent treballant en els bancs" i accelerar el relleu generacional del sector.

L'última fusió de gran importància en el sector financer espanyol va ser la de CaixaBank i Bankia el setembre del 2020, que es va formalitzar al març de l'any següent i va donar a llum a un gegant bancari que hui lidera el sector a Espanya. En aquella ocasió, el juliol de 2021, es va acordar un ERO que finalment va afectar 6.542 persones i que es va cobrir íntegrament amb voluntaris —amb prejubilacions des dels 52 anys— i sense acomiadaments forçosos, però amb un cost per a l'entitat de 1.884 milions.

També et pot interessar

stats