El barril de Brent supera els 85 dòlars per primera vegada des de 2018

En el cas del cru West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, el barril ha arribat a màxims d'octubre de 2014

Explotació petroliera a Egipte
Explotació petroliera a Egipte / Reuters

El preu del petroli Brent, de referència per a Europa, ha superat aquest divendres per primera vegada des de 2018 el límit dels 85 dòlars per barril, alimentant les pressions sobre els preus de l'energia i la inflació.

No obstant això, després de l'obertura dels mercats borsaris europeus, el preu del barril de cru Brent s'ha relaxat lleugerament fins als 84,66 dòlars, un 0,80% per damunt del nivell al tancament del dijous.

En el cas del cru West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, el barril arribava a cotitzar en 82,30 dòlars, arribant màxims des d'octubre de 2014, encara que posteriorment cedia parcialment i cotitzava en 81,98 dòlars.

L'escalada dels preus de l'energia, sumada als colls de botella en els subministraments, ha provocat un fort repunt de la inflació, que en el cas dels Estats Units va impulsar els preus de producció industrial un 8,6% al setembre respecte del mateix mes de 2020, la qual cosa representa el major augment interanual de la inflació majorista des que el 2010 van començar a recopilar-se dades anuals.

Les pressions inflacionistes també s'han notat a la Xina, on la inflació del sector majorista arribava al 10,7% interanual, després de l'alça del 9,5% del mes anterior, la qual cosa representa el major increment de la inflació majorista de tota la sèrie històrica, que és remunta a 1995, segons ha informat l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE).

També et pot interessar

stats