El preu de la llum es dispara un 44% l'últim any i el dels carburants repunta per damunt del 20%

Les dades de l'IPC de setembre mostren que cap producte s'ha encarit més els últims 12 mesos com l'electricitat

Torres elèctriques
Torres elèctriques / Granceess

Les dades de la inflació del mes de setembre confirmen el que es va anticipar a la fi d'aquell mes: que els preus creixeren un 4%. Repunt arrossegat principalment per l'encariment del preu de l'electricitat. Però a més, aporten una mirada més amplia. En l'últim any el preu de l'electricitat ha pujat un 44%, el repunt més alt de tots els productes que es tenen en compte per a analitzar aquest indicador en l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les dades de l'IPC també mostren que al setembre els preus del gasoil eren un 23% més cars que un any abans i els de la gasolina havien pujat un 22,1%. El desglossament també mostra que els anomenats "combustibles líquids" han repuntat un 42,5% i els hidrocarburs liquats un 26,1%.

Les dades de l'IPC també mostren que a la Comunitat Valenciana una de les set autonomies on els preus pujaren per damunt de la mitjana espanyola. Al mes de setembre, en concret, la inflació va pujar al nostre territori un 4,2% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, i un 0,9% respecte al passat mes d'agost, una dècima menys que la mitjana espanyola (0,8%).

A aquest repunt de la inflació valenciana va contribuir en l'últim any principalment la vivenda, que va encarir-se un 17,1%. Repunt atribuït prinicipalment a l'encariment dels preus de la llum. També destaca el transport, que creix un 10%.

També et pot interessar

stats