El Banc d'Espanya no va expedientar Bankia pels comptes de Rato per emparar Goirigolzarri

El regulador va injectar 4.500 milions d'euros a l'entitat per a evitar la fallida el setembre de 2012.

VÍDEO | El Banc d\'Espanya no va expedientar Bankia pels comptes de Rato per emparar Goirigolzarri

El Banc d'Espanya va decidir no obrir un expedient a Bankia a mitjans de 2012, malgrat els indicis de irregularitats, per a no castigar  l'equip "que estava intentat salvar l'entitat", de comú acord amb la Comissió Europea. 

Així ho ha explicat l'exgovernador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, en la seua compareixença com a testimoni en el juí per l'eixida a Borsa de Bankia que té lloc a l'Audiència Nacional, on ha qualificat la situació econòmica que vivia Espanya com "la pitjor des de la Guerra Civil". 

 

Amb Rodrigo Rato al capdavant de l'entitat, Bankia va presentar a l'abril de 2012 els comptes de l'exercici 2011 sense comptar amb el preceptiu informe de l'auditor; després de ser rellevat Rato de Bankia per José Ignacio Goirigolzarri, aquests comptes van ser reformulats i van passar de mostrar un benefici de 300 milions d'euros a pèrdues de més de 3.000.

Un anticip de 4.500 milions per a evitar la fallida 

Linde ha admés que els comptes reformulats de 2011 evidenciaven "pèrdues molt importants" i que l'entitat no complia els requisits de recursos propis que exigia la UE i que amenaçava d'agreujar-se a causa dels problemes de liquiditat que presentava tot el país.

En aquest escenari, el setembre de 2012 el Banc d'Espanya va haver d'anticipar 4.500 milions a Bankia del rescat bancari que Espanya va demanar a la UE per a "evitar la catàstrofe" que haguera suposat que el Banc Central Europeu (BCE) li retirara a l'enitat la condició de contrapartida i l'exigira la tornada dels 20.000 milions que ja l'havia prestat.  

Una situació desconeguda des de la Guerra Civil

Luis María Linde ha reconegut que BFA-Bankia era el primer problema del sistema bancari espanyol quan va ser nomenat governador del Banc d'Espanya al juny de 2012, pel fet que pocs mesos després l'entitat va arribar a deure 82.000 milions d'euros al BCE, un 20% del total, "en una situació gravíssima, desconeguda des de la Guerra Civil".

Segons ha relatat, al començament de 2012 la banca espanyola havia rebut del BCE al voltant de 150.000 milions, dels quals 20.000 pertanyien a BFA-Bankia. "La situació es va agreujant en l'economia espanyola i europea, va pujant el deute i arribem a octubre i la banca deu 409.000 milions, el 40% del PIB, i BFA 82.000 milions", ha revelat.

També et pot interessar

stats