El Banc d'Espanya estima que la inflació farà pujar la despesa en pensions en 3.500 milions el 2022

El governador de l'entitat, Pablo Hernández de Cos, insisteix que "continua sent necessària una revisió del sistema públic de pensions que en garantisca la sostenibilitat"

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos / Europa Press

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dilluns que l'escalada de preus podria elevar la despesa en pensions estimada en el pressupost de 2022 en uns 3.500 milions d'euros.

Durant la seua compareixença en la comissió de pressupostos del Congrés amb motiu de la tramitació del projecte pressupostari per a 2022, Hernández de Cos ha constatat "alguns riscos de desviació a l'alça" en la despesa en pensions pressupostada.

Així, si la inflació puja més de l'estimat, la despesa en pensions podria elevar-se en uns 1.500 milions el 2022, als quals caldria sumar-ne 2.000 milions més per la compensació de les pensions de 2021.

Hernández de Cos ha insistit que "continua sent necessària una revisió del sistema públic de pensions que en garantisca la sostenibilitat", un procés que ha d'abordar-se amb "transparència" perquè els ciutadans puguen "planificar convenientment les seues decisions de treball i jubilació, i de consum i estalvi".

Així, ha assenyalat que la translació a l'Estat de part de les despeses de la Seguretat Social saneja aquest subsector "a costa d'augmentar les obligacions financeres de l'Estat", la qual cosa té un impacte "nul" en la sostenibilitat dels comptes públics.

En aquest sentit, ha advertit que "el dèficit estructural del sistema tornarà a ampliar-se en els pròxims anys" si no s'adopten mesures addicionals per a augmentar els ingressos del sistema o contindre les despeses, com reduir la "taxa de benefici" o augmentar l'edat efectiva de jubilació.

També et pot interessar

stats