El Banc d'Espanya calcula que l'economia creixerà el 0,6% en el segon trimestre

L'informe assenyala que durant el segon trimestre la facturació de les empreses està mostrant més dinamisme, de la mateixa manera que l'ocupació

Façana del Banc d'Espanya a Madrid / Shutterstock
Façana del Banc d'Espanya a Madrid / Shutterstock

El Banc d'Espanya calcula que l'economia espanyola podria haver crescut en el segon trimestre un 0,6%, una dècima més respecte a l'avanç registrat en el primer trimestre de l'any, d'acord amb l'últim informe trimestral de l'entitat.

L'informe assenyala que durant el segon trimestre la facturació de les empreses està mostrant més dinamisme, igual que l'ocupació, que podria tancar el període amb un avanç superior al 0,9% del primer trimestre, mentre que el consum de les famílies s'hauria recuperat lleugerament.

Les exportacions de serveis haurien continuat contribuint a l'avanç del PIB, mentre que les importacions s'haurien sostingut pel dinamisme en la inversió en béns d'equip. A això se suma el guany de competitivitat propiciada per la moderació salarial i una desacceleració dels preus més acusada que en la resta de l'eurozona.

L'informe destaca el vigor de l'ocupació en les branques de serveis vinculades a les activitats turístiques, a les activitats d'informació i comunicacions, així com a les activitats professionals, científiques i tècniques, en algunes de les quals "s'està observant ja una certa escassesa de mà d'obra, que podria explicar, almenys en part, les diferències entre sectors en els increments salarials pactats per al 2023".

L'entitat constata que han continuat endurint-se les condicions de finançament bancari, la qual cosa es tradueix en menor volum de préstecs a les llars, especialment per a la compra d'habitatge i, encara menys, a les empreses.

El consum de les famílies manté "una certa atonia", encara que evoluciona millor que en el primer trimestre gràcies a la fortalesa de l'ocupació i la previsió d'una relaxació progressiva de les pressions inflacionistes. La inversió empresarial continuaria amb la senda de reactivació que va iniciar en el primer trimestre de l'any, afavorida per la moderació dels preus de l'energia, la disminució dels terminis de lliurament i el desplegament gradual dels projectes associats als fons europeus.

La inversió en habitatge continuaria feble, frenada per l'elevat cost d'alguns materials, l'escassesa de mà d'obra i el progressiu enduriment de les condicions de finançament del sector.

També et pot interessar

stats