El Banc d'Espanya baixa el creixement per a 2024 a l'1,6% i retalla la inflació al 3,3%

La menor inflació contribuirà a l'avanç de les rendes reals, encara que es preveu un pitjor acompliment del consum de les llars per les majors dificultats per a accedir al crèdit

Banc d'Espanya
Banc d'Espanya / PhotoStk (Shutterstock)

El Banc d'Espanya ha abaixat dues dècimes la seua previsió de creixement econòmic per a 2024, a l'1,6%, a causa de les pitjors perspectives de consum i demanda exterior. Al mateix temps, ha retallat un punt la inflació mitjana, al 3,3%, per la pròrroga de la rebaixa de l'IVA als aliments i la subvenció al transport públic.

La menor inflació contribuirà a l'avanç de les rendes reals, encara que es preveu un pitjor acompliment del consum de les llars per les majors dificultats per a accedir al crèdit, segons l'informe trimestral de l'entitat que recull l'actualització de les projeccions macroeconòmiques per al període 2023-2026.

Així i tot, el Banc d'Espanya afirma que la despesa de les famílies continuarà sent el principal motor de l'economia juntament amb la inversió, que es veurà impulsada per la tracció més gran dels projectes vinculats als fons europeus, en un context d'un mercat laboral "relativament dinàmic".

Per contra, l'aportació de la demanda exterior (exportacions i importacions) serà negativa en 2024 per la recuperació de les importacions i l'alentiment de les exportacions de serveis turístics, de manera que restarà 0,4 punts percentuals al creixement enfront de la contribució positiva de 2 punts de la demanda interna (consum i inversió).

L'entitat adverteix que l'escalada dels conflictes bèl·lics a Gaza i a Ucraïna constitueix el principal risc a la baixa sobre les noves projeccions, juntament amb una desacceleració de l'economia xinesa més pronunciada de l'esperat i un major impacte de l'enduriment de la política monetària.

En l'àmbit nacional assenyala els dubtes respecte a la retirada de les mesures desplegades per a fer front a la crisi energètica, ja que l'eventual pròrroga de les relatives als preus de l'energia provocaria un repunt de la inflació en el moment de la seua expiració, així com un llast per a l'activitat.

Millora una dècima el creixement previst per a 2023

El creixement del PIB en el present exercici millora una dècima a causa d'aquest efecte positiu de la revisió a l'alça que va fer l'Institut Nacional d'Estadística (INE), fins al 2,4%, la qual cosa suposa un significatiu alentiment respecte a la taxa de 2022 (5,8%).

L'entitat preveu que la inflació mitjana es reduïsca enguany al 3,4%, dues dècimes menys de l'estimat al setembre, en tant que la inflació subjacent (sense energia ni aliments frescos) serà del 4,1%.

També et pot interessar

stats