El Banc d'Espanya advoca per intervindre el mercat del lloguer

L'entitat alerta que l'impacte de la crisi de la Covid-19 podria agreujar l'accessibilitat a l'habitatge.

VÍDEO | El Banc d'Espanya advoca per intervindre el mercat del lloguer

El Banc d'Espanya creu que els problemes d'accessibilitat a l'habitatge i les consegüents ineficàcies a escala macroeconòmica es poden alleujar mitjançant algunes intervencions públiques en el mercat del lloguer, segons es desprén d'una anàlisi sobre el mercat de l'habitatge a Espanya entre 2014 i 2019 realitzat per la institució.

Així, posa l'accent que l'existència de situacions d'insuficiència de l'oferta d'habitatge, “que deriven de dinàmiques alcistes en els preus”, pot generar “problemes” d'accés a l'habitatge en determinats col·lectius i crear ineficàcies i riscos en el funcionament de l'economia i el sistema financer.

A més, el Banc d'Espanya ha alertat que el “substancial impacte” macroeconòmic que tindrà la crisi sanitària del coronavirus podria agreujar tant les dificultats d'accessibilitat a l'habitatge com els riscos vinculats al mercat immobiliari.

Compravenda d'habitatge

L'entitat afirma que les dificultats d'accés a l'habitatge per part de les llars a Espanya s'han agreujat durant els últims anys, sobretot en col·lectius com els joves o les llars amb rendes baixes i en les grans àrees metropolitanes.

Des de 2013, la inversió real en habitatge de les llars ha augmentat un 47% i també han mostrat una pauta expansiva durant els últims anys indicadors com l'inici d'obra nova residencial o l'ocupació en el sector de la construcció. No obstant això, des de mitjan 2018 s'ha observat una moderació del creixement de l'oferta immobiliària, fet que, segons el Banc d'Espanya, és compatible amb la desacceleració de l'economia espanyola i el deteriorament de les perspectives econòmiques a mitjan termini.

Mercat del lloguer

Sobre el mercat del lloguer, l'entitat afirma que els preus també han augmentat “de manera significativa” durant els últims anys, fins i tot a un ritme superior al de les compravendes. Aquest repunt es deu a l'augment de la demanda, especialment en el cas dels joves, que respon “als canvis després de la crisi iniciada el 2008 en la situació del mercat laboral i de crèdit, així com a la fiscalitat de l'habitatge”.

El Banc d'Espanya ressalta que la incertesa associada a la situació del mercat de treball (contractes temporals i alta taxa de desocupació) ha pogut desincentivar les decisions dels joves d'invertir en actius immobiliaris, i que molts han “preferitllogar en lloc d'adquirir el seu habitatge de residència”. A més de l'augment de la demanda del lloguer dels joves, la institució diu que el repunt ve motivat per l'oferta, perquè el mercat del lloguer té una grandària escassa, i per l'aparició de plataformes que han obert el mercat tradicional dels apartaments turístics a altres habitatges l'ús dels quals era residencial o que estaven buides.

L'estudi també incideix en el fet que la despesa d'habitatge en lloguer com a proporció de la renda de les llars ha anat augmentant i que ha crescut també la proporció de llars per a les quals la despesa en lloguer de l'habitatge excedeix el 30% de la seua renda.

També et pot interessar

stats