El Banc Central Europeu frenarà previsiblement el ritme de pujades dels tipus d'interés

El Consell de Govern de l'entitat es reuneix aquest dijous per a decidir què fer amb els tipus d'interès després de sis pujades en menys d'un any

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, després de la reunió del BCE a Frankfurt
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, després de la reunió del BCE a Frankfurt / Wolfgang Rattay (Reuters)

El Banc Central Europeu (BCE) frenarà aquest dijous, probablement, el ritme de pujades dels seus tipus d'interés, a un quart de punt percentual, perquè els seus increments anteriors ja arriben a l'economia real. El Consell de govern del BCE es reuneix per a decidir què fer amb els tipus d'interés en un moment en què la situació en els mercats financers s'ha calmat en comparació amb les fortes turbulències que van acompanyar a la reunió de març.

La inflació general es va incrementar a la zona de l'euro a l'abril una dècima respecte del març, fins al 7% interanual, però la subjacent, que descompta l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac perquè són més volàtils, va baixar una dècima, fins al 5,6%, la primera baixada en diversos mesos.

El BCE va publicar aquesta setmana dades que mostren que el primer trimestre es va frenar la concessió de crèdits a les empreses i que cau la demanda de préstecs de les empreses i de crèdits hipotecaris. Així mateix, els bancs preveuen un nou fort descens de la demanda els pròxims mesos. Les condicions de préstec i crèdit mostren que les pujades dels tipus d'interés del BCE arriben a l'economia real.

Experts anticipen un repunt de 25 punts bàsics

El gestor de carteres de la gestora PIMCO, Konstantin Veit, espera que el BCE apuge els tipus d'interés oficials 25 punts bàsics dijous i que, "igual que al març, s'abstinga de comunicar expectatives incondicionals sobre la futura senda dels tipus d'interés". Els analistes d'UniCredit preveuen també que el BCE incrementarà el preu del diner en un quart de punt, si bé no descarten la possibilitat que l'augment siga de mig punt percentual.

Les dades d'inflació publicades dimarts suggereixen que el BCE podria desaccelerar el ritme de pujades de tipus d'interés oficials fins a 25 punts bàsics en la seua pròxima reunió dijous, preveu l'economista per a Europa del gestor DWS, Ulrike Kastens. Però "cal reconèixer que la taxa d'inflació continua sent massa alta", afegeix Kastens. DWS preveu que la taxa subjacent es mantinga molt per sobre de la marca del 5% els pròxims mesos i per això el BCE no pot relaxar-se.

"És probable que la majoria dels membres del BCE se senten més còmodes amb un augment menor dels tipus d'interés oficials. Tanmateix, això no ha de confondre's amb una fi més ràpida de les pujades de tipus. El BCE continua depenent de les dades i és probable que continuen les pujades de tipus", segons Kastens. L'analista de renda fixa de MFS Investment Management Annalisa Piazza també preveu una pujada de 25 punts bàsics al maig i juny. Piazza destaca també que "el BCE depén realment de les dades, ara que s'acosta al final del seu cicle d'enduriment i l'impacte de les mesures polítiques anteriors ha de transmetre's plenament a l'economia real".

Sis pujades des de juliol de l'any passat

Per la seua banda, UniCredit considera que el BCE es mostrarà a favor d'incrementar més les taxes d'interés els pròxims mesos, al juny i el juliol, en cas d'augmentar-los en 25 punts bàsics. El BCE va començar a apujar els seus tipus d'interés el juliol de l'any passat i els va augmentar des de llavors sis vegades consecutives, des del 0%, fins al 3,5% actual. La facilitat de depòsit, per la qual remunera els depòsits dels bancs a un dia, se situa en el 3%.

Els mercats descompten els tipus d'interés finals entre el 3,75 i el 4%, i esperen que es mantinguen pràcticament estables fins al principi del 2024.

També et pot interessar

stats