La bambolla de la garrofa es desunfla

Els últims dos anys va arribar a pagar-se a dos euros el quilo i ara es parla de preus inferiors a 40 cèntims

Un home arreplega garrofa / À Punt NTC

L'or negre, com s'anomenava fins ara va arribar a pagar-se prop dels dos euros el quilo, fins i tot s'esgotaren als vivers els plantons de garrofera. Ara, i després de dos anys de pujada de preus, la garrofa cau en picat, ni tan sols s'ha obert mercat encara i ja es parla de preus per davall dels 40 cèntims.

Armando Boullosa, president de la sectorial fruita seca d’Ava-Asaja explica que “els dos anys passats anava pujant, pujant, pujant. L’any passat les cobràrem a 1,65 euros i de la nit al dia estem sense preu. Se suposa que obriran a 0,35  euros o 0,40  euros, que amb això no cobrim ni els costos de la recol·lecció”.

El preu baixa vora un 79% i ho atribueixen a l'especulació del garrofí, la llavor preada de la garrofera: “Creiem que hi havia un emmagatzemador potent que tenia moltes llavors sense vendre i aleshores van tractar d’apujar el preu per a traure-la i, ara, ningú sap el que ha passat” argumenta Boullosa.

Amb aquestes xifres el mercat està paralitzat i encara no hi ha hagut operacions i tot amb la garrofa ja a terra. La campanya s'ha avançat més de deu dies a causa de les elevades temperatures de les últimes setmanes, també s’hi suma la sequera, que a més, les ha baixat de calibre. Almenys el garrofí guanya presència al fruit i pot alçar una miqueta el preu. Enguany l'or negre ja no és tot or, i ho veu tot més negre

També et pot interessar

stats