Avacu recomana revisar el contracte del gas per a agafar la millor oferta possible

Fernando Moner indica que en el mercat lliure el preu del gas està donant més d'un disgust a la clientela, que veu que, en la revisió anual, el preu del megawatt de gas s'ha doblat o triplicat

Cuina de gas
Cuina de gas / Vova Shevchuk (Shutterstock)

El mercat del gas, com el de l'electricitat, té dues tarifes: la d'últim recurs (TUR) amb els preus que cada trimestre fixa el govern, i la del mercat lliure. En la del mercat lliure el preu del gas està donant més d'un disgust a la clientela que veu com, en la revisió anual dels contractes, el preu del megawatt de gas s'ha doblat, triplicat o fins i tot s'ha multiplicat per quatre. I hi ha factures de 600, 700 i fins a 900 euros.

En el mercat lliure, el preu es pacta entre client i comercialitzadora durant un any i no varia. El problema està quan es revisa el contracte anualment i puja el preu del megawatt de gas. L'alternativa és la tarifa d'últim recurs o regulada, amb els preus que cada trimestre fixa el govern.

Des d'Avacu revisen els contractes que els arriben i els posen en el programa de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per a veure quina és la millor tarifa en el moment.

Segons Fernando Móner, president d'Avacu, no hi ha una recomanació general d'acudir a un mercat o a un altre, ja que "la millor recomanació és revisar de manera habitual el contracte per a intentar adequar-lo a la millor oferta possible de cada moment, tant del mercat regulat com del mercat lliure".

La millor recomanació és revisar de manera habitual el contracte per a intentar adequar-lo a la millor oferta possible de cada moment, tant del mercat regulat com del mercat lliure.

Els casos de clients que volen passar d'una tarifa a una altra al més ràpidament possible s'acumulen a les oficines de Consumidors i Usuaris perquè, segons Fernando Móner, les empreses no tenen dret a alentir el procés de baixa. "No hi ha problemes per a canviar-se, però sí retards, i a vegades tarden una setmana o quinze dies, quan ha de fer-se manera immediata".

Móner anima els consumidors de gas a acudir a les oficines d'Avacu per a consultar quin contracte ix més barat en cada moment, perquè "depén de la data contractada, tindrà un cost de megawatt més alt o més baix", ja que el 2022 va haver-hi pics de fins a quatre vegades més que l'any anterior.

També et pot interessar

stats