AVA-Asaja reclama mesures hídriques davant de les noves restriccions de reg a l'Alt Palància
També demanen la revisió dels cabals ecològics i ajudes directes al sector agropecuari
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) exigeix a les diferents administracions la posada en marxa de mesures en matèria hídrica a curt i llarg termini davant de les noves restriccions de reg aplicades a la comarca castellonenca de l'Alt Palància.
Segons ha explicat en un comunicat, les comunitats de regants de Soneja i Sot de Ferrer han rebut escrits de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) que estableixen que, mentre no circule el cabal ecològic corresponent a la rambla Seca-embassament d’Algar —establit per a este tram en el PHJ 2022-2027—, no es podrà derivar aigua procedent del riu Palància.
Esta prohibició del reg a través de les séquies —que, si s’incompleix, suposa una infracció administrativa— “eleva la gravetat de la situació agrària” després de les restriccions adoptades al maig a poblacions riu amunt com Begís, Teresa, Viver o Xèrica, lamenten des de l’organització agrària.
La comunitat de regants de Sot de Ferrer té un aprofitament d'aigües superficials per a reg per un volum màxim anual de 22.400 m³/any, mentre que la de Soneja ascendeix a 33.738 m³/any. La superfície de cultiu afectada abasta unes 2.000 fanecades, principalment de cítrics, oliveres i hortalisses. La persistència de la sequera també amenaça d’agreujar el descens del nivell freàtic aigües avall, és a dir, al Camp de Morvedre.
El delegat d’AVA-Asaja de Soneja, José Ignacio Martínez, afirma que “és la primera vegada que ens prohibeixen el reg per les séquies mentre veiem com discorre aigua pel riu”. Considera que l'agricultura i l'alimentació haurien de ser “prioritàries” en l'ús de l'aigua. I assegura que, si no els deixen regar, perdran la collita d'enguany i fins i tot les mateixes plantacions.
Per això, reclamen a les administracions amb competències en aigua actuacions de màxima urgència, com la possibilitat de regs d'auxili i la posada en marxa de pous d'emergència per a evitar la mort dels arbres.
Així mateix, l'organització agrària ha demanat la revisió dels cabals ecològics perquè els llindars mínims imposats en l'actualitat fan inviable el reg en períodes de sequera extrems com l'actual.
A llarg termini, l'entitat presidida per Cristóbal Aguado ha reiterat la necessitat d'apostar per una nova política hidrològica que contemple la millora i fins i tot la construcció d'infraestructures per a ampliar l'emmagatzematge i la distribució d'aigua, així com una aposta per la reutilització de les aigües depurades.
Així mateix, des d’AVA insten el govern espanyol a aprovar o ampliar ajudes directes als sectors agropecuaris per a pal·liar les pèrdues econòmiques derivades de la sequera. En este sentit, Aguado afirma que “així, l'única cosa que hi ha garantit és la ruïna agrària, el despoblament rural, els incendis i el desert”.