Els autònoms aporten una alternativa a la reforma de cotització dels 13 trams perquè la del ministeri crea un règim “desproporcional”

Els treballadors per compte propi es reuneixen amb els representants de la Seguretat Social i reinvidiquen una tarifa plana i regular les situacions de morositat

Noves quotes autònoms
La treballadora d'una tenda de roba arregla el gènere / À Punt NTC

Representants del Ministeri de la Seguretat Social i del col·lectiu d’autònoms tenen aquest dilluns una nova reunió, fonamental en l’àmbit laboral. Les dues parts abordaran el nou sistema de cotització per a aquells que treballen per compte propi, basat en 13 trams, que ha proposat el ministeri i que, ara per ara, s’allunya de les expectatives dels autònoms, com ha reconegut el  secretari general de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms, amb Jose Luis Perea, en Les Notícies del Matí.

Per als treballadors per compte propi es tracta d’una proposta “confiscatòria”, perquè aposta per un “règim desproporcional”. Segons ha explicat Perea, el plantejament del departament del ministre Escrivá farà que “en dos anys pugen les bases de cotització un 40%” i sols es reduiran un 33% les cotitzacions dels qui menys paguen i es dispararan un 200% les d’aquells que més paguen”.

El Ministeri de Seguretat Social ha presentat una proposta atenent els ingressos reals dels autònoms, que planteja un sistema flexible de 13 trams, que van des de menys de 600 euros al mes fins a més de 4.000, i també incorpora la possibilitat de canviar-lo fins a sis vegades a l'any.

Segons ha exposat el secretari general de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms en Les Notícies del Matí, el sistema pel qual advoca el ministeri beneficia els treballadors que tinguen més capacitat per a deduir-se despeses. “Un fotògraf que tinga un local de lloguer per al seu estudi, cotitzarà la meitat que un altre fotògraf que no en tinga, perquè es podrà deduir aquesta despesa.

En canvi, el fotògraf autònom que no tinga una seu, que vaja de manera itinerant d’ací cap allà, com no podrà deduir-se les despeses de combustible, haurà de cotitzar més”, argumentava Luis Perea en la ràdio d’À Punt.

Confien en l'acord

El portaveu d’aquesta organització de treballadors autònoms confia que finalment el seu col·lectiu i el ministeri puguen arribar a un acord, ara bé, admet que caldran moltes negociacions. De fet, els autònoms porten a la reunió d’aquest dilluns una proposta alternativa a la del ministeri, encara que Perea no ha volgut desvelar-la durant la seua intervenció en la ràdio d’À Punt fins que no l’escoltaren els representants del ministeri.

En opinió de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms, en la reforma del sistema d’autònoms cal abordar el tema de la morositat que poden patir els treballadors per compte propi –pels impagaments dels clients–, com es remuneren les vacances o les indemnitzacions en cas de la dissolució del negoci que regenta l’autònom.

Així mateix, el secretari de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms veu fonamental que hi haja una “tarifa plana” per als nous emprenedors que es llancen a muntar un nou negoci. En opinió de Luis Perea, aquesta cotització pot ajudar a retindre molts autònoms, però aquesta possibilitat tampoc es contempla en la proposta inicial que ha fet el ministeri. 

També et pot interessar

stats